spot_img
23.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAnalizeBudapesta acuză iniţiativa care prevede definirea secuilor ca grup etnic distinct de...

Budapesta acuză iniţiativa care prevede definirea secuilor ca grup etnic distinct de naţiunea maghiară

-

Vicepremierul ungar pentru politică naţională a declarat că este periculoasă acea iniţiativă care prevede definirea secuilor ca grup etnic distinct de naţiunea maghiară. Într-o declaraţie acordată luni Agenţiei ungare de Presă MTI, Zsolt Semjén a subliniat: secuii sunt maghiari.

Referitor la această iniţiativă, vicepremierul ungar a precizat că se opune ferm şi consideră că este un demers dăunător şi periculos. Secuii sunt maghiari, iar pe această bază maghiarii pot fi împărţiţi şi cu alte părţi ale naţiunii maghiare. Iniţiativa are intenţii bune, dar din cauza nepriceperii s-a întâmplat aşa, în condiţiile în care scopul dintotdeauna al politicienilor români a fost de a declara că nici ceangăi şi nici secuii nu sunt maghiari. Iniţiativa este în contradicţie cu realitatea istorică şi cu interesele naţiunii maghiare, a mai subliniat Zsolt Semjén. De menţionat că, recent, Comisia Naţională Electorală de la Budapesta a aprobat o iniţiativă cetăţenească în care se solicită declararea secuilor drept grup etnic autohton, în Ungaria.

- Advertisement -

Inițiativa respectivă merge împotriva atât a ”realității istorice”, cât și a intereselor naționale ale Ungariei, a concluzionat vicepremierul de la Budapesta.

Inițiativa a fost aprobată de Comitetul Electoral Național (NVB) la 25 iulie, dată de la care petiționarul are la dispoziție 120 de zile pentru a strânge 1.000 de semnături de susținere, ce vor apoi verificate de același organism.

- Advertisement -

Dacă semnăturile vor fi aprobate, NVB urmează să solicite o opinie Academiei Ungare de Științe, iar ulterior să supună parlamentului pentru un vot textul inițiativei, împreună cu semnăturile de susținere și opinia Academiei, adaugă MTI.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img