Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că a prezentat o primă serie de măsuri premierului Marcel Ciolacu, după ce DIICOT a demarat ancheta în cazul bătrânilor torturaţi în azile. Astfel, va fi introdusă în legislaţie posibilitatea instalării unor camere video privind monitorizarea activităţii în astfel de centre pentru a putea fi puse la dispoziţia organelor de anchetă, dacă este cazul. De asemenea, Ministerul Muncii lucrează din luna februarie şi este aproape finalizată modificarea Legii asistenţei sociale, în sensul în care fiecare centru de îngrijire şi asistentă să aibă un auditor social.
„Într-o primă fază, i-am prezentat câteva măsuri, aşa cum era normal, premierului Marcel Ciolacu. Introducerea în legislaţie a unei cerinţe privind instalarea de camere de luat vederi privind monitorizarea activităţii din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul înregistrările să poată să fie puse la dispoziţia organelor de control sau de anchetă. Vom afişa pe site-ul Ministerului Muncii o listă a centrelor verificate, după care ulterior această listă va fi actualizată periodic. Vom reglementa printr-un act normativ procedurile de colaborare cu reprezentanţii societăţii civile”, a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.
El a adăugst că modificarea Legii asistenţei sociale este aproape finalizată la nivelul Ministerului, iar actul normativ va fi modificat astfel încât să existe un auditor social pentru fiecare centru de îngrijire şi asistentă.
„Am avut în această perioadă, începând din februarie-martie, consultări cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu tot ceea înseamnă Comisia Europeană, dar şi cu Consiliul Asistenţilor Sociali din România. În această perioadă lucrăm, din februarie-martie, la modificarea Legii asistenţei sociale, astfel încât pentru fiecare centru de îngrijire şi asistenţă să existe un auditor social. Vom defini, prin Codul ocupaţional din România ce înseamnă auditor social şi ce tipuri de verificări independente asupra condiţiilor de cazare, igienă, tratament, poate să iniţieze. Proiectul de act normativ este deja aproape finalizat la nivelul Ministerului Muncii”, a mai explicat Budăi.
Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat că, în contextul anchetei privind bătrânii torturaţi în azile, că în cazul în care ar fi fost preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, atunci şeful Direcţiei General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov Bogdan Iulian Pintea nu mai era în funcţie şi a adăugat că acesta trebuia suspendat. Pintea este trimis în judecată pentru divulgare de informaţii într-un dosar în care o fetiţă a fost violată.
„Este o întrebare bună pe care cu siguranţă cred că o să o adresaţi şi preşedintelui CJ Ilfov (Hubert Thuma de la PNL – n.r.), indiferent de la ce partid este, însă dacă eu aş fi fost preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, acea persoană nu ar mai fi fost la acolo ( la conducerea DGASPC Ilfov – n.r.). Era cel puţin, pentru că un proces până la final nu este vinovat, ca cel puţin pe durata procesului atunci când vorbeşti de copii este impardonabil. Trebuia să fie suspendat”, a declarat Marius Budăi, întrebat la finalul şedinţei dde vineri a Guvernului ce aşteptări are în urma controlului pe care l-a cerut la DGASPC Ilfov, în contextul în care şeful instituţiei Bogdan Pintea este trimis în judecată de anul trecut pentru că a oferit informaţii sensibile din dosarul unui copil care a fost violat, iar aceste informaţii au mers către infractori.
Ministrul Muncii a adăugat că îşi doreşte să afle, în urma acestor verificări cum au fost exceptate de la plata facturile lunare şi cum a fost confirmată executarea acestor servicii.