Procuratura bulgară pune zilnic „pe butuci” 188 de dosare. În 2017 au fost închise definitiv (fără act de acuzare) aproape 70 000 de dosare. Este vorbă de o amnistiere neoficială, constată ziarul „Sega” conform Radio Europa Liberă.

În prima jumătate a anului dosarele închise cu făptaș necunoscut sunt aproape 35 000. Alte căteva mii sunt cu făptaș cunoscut. Fața de anii precedenți situația se deteriorează. Procuratura a ținut secret în ultimii cinci ani aceste cifre până când a fost condamnată de ziarul sofiot „Sega” să le facă publice în confirmitate cu Legea accesului liber la informație printr-o decizie a Tribunalului municipal Sofia.

Pentru prima dată raportul Procuraturii pentru primul semestru a apărut pe pagina sa Internet.

Începând de acest an însă numele criminalilor prezumptivi arestați nu mai sunt informație publică și rămân anonimi.

Închiderea a zeci de mii de dosare pe an fără o sentință reprezintă de fapt o amnistiere a criminalilor.

În ultimii zece ani au fost închise în urma expirării termenului de prescriere un milion de dosare, scrie ziarul „Sega”. În 98% din aceste cazuri este vorbă de infracțiuni cu autor necunoscut. De regulă așa se încheie cea mai mare parte din anchetele furturilor de mică valoare în zonele rurale.

Înțelegerile cu Procuratura au devenit o altă formă de evitare a pedepselor mari. Ele se aplică și în cazul traficanților de narcotice, și în cel al grupurilor criminale organizate sau a asasinatelor, mai spune REL.

O înțelegere garantează faptașilor sentințe de două sau chiar trei ori mai blânde decât cele minime prevăzute în Codul penal pentru infracțiunea respectivă. Ele se confirmă în majoritatea cazurilor fără probleme la o singură instanță. Este suficientă recunoașterea vinovăției și restituirea pagubelor materiale.

În prima jumătate a anului, Procuratura a semnat 5300 astfel de înțelegeri. În aceasta perioada numărul criminalilor condamnați definitiv este de 15 500.

Procuratura a refuzat să ofere date pentru valoarea recompenselor în cele peste 700 de cazuri de persoane achitate la ultima instanță. Surse neoficiale citate in ziarul „Sega” afirmă că cifra pentru anul trecut se apropie de 1,7 milioane euro.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?