Congresul BRICS va avea loc în iunie, unde este planificată înființarea Alianței Agrare BRICS, a declarat pentru Izvestia Lyudmila Orlova, președintele Mișcării Naționale pentru Agricultură de Conservare. Propunerea oficială de aderare la alianță în calitate de membru fondator a fost deja trimisă în Brazilia, națiunea președintă a grupului în 2025. Alți membri și state observatoare și-au exprimat deja interesul pentru noua alianță, de exemplu, Kazahstan și Uzbekistan.
Noua alianță își propune să unească eforturile țărilor în domeniul agriculturii și tehnologiilor din sfera mediului prin propunerea unei alternative la modelele de cooperare occidentale. Orlova a menționat că sunt dezvoltate diverse programe cu lideri separați, care nu reprezintă neapărat partea rusă. Este posibil ca Alianța Agrară BRICS să funcționeze pe baza unei președinții rotative.
„Ne amintim că mai devreme, atât în cadrul BRICS, cât și în G20, platformele au fost create tocmai pentru a face schimb de informații în domeniul colaborării agricole. Fiecare țară BRICS era responsabilă pentru o anumită pistă. Și era mult mai bine organizată tocmai în acest grup”, a declarat Viktoriya Panova, șefa Consiliului de experți BRICS, pentru Izvestia.
Formarea Alianței Agrare BRICS în 2025 a fost declanșată nu numai din motive economice, ci și din motive strategice. Pe fondul competiției tot mai mari dintre centrele globale, țările din grup își propun să consolideze securitatea alimentară și să reducă dependența de instituțiile occidentale. Un factor important este presiunea dură a sancțiunilor exercitate de Washington și Bruxelles asupra Rusiei, care se răsfrânge asupra lor și asupra lanțurilor alimentare globale în general. Țările în curs de dezvoltare africane și asiatice sunt cele care suferă cel mai mult.