spot_img
4.8 C
București
vineri, ianuarie 3, 2025
AcasăAnalizeBRICS contra dolarului american

BRICS contra dolarului american

-

Liderii BRICS au anunțat noi proiecte pentru asociație în a doua zi a summit-ului de la Kazan, inclusiv o platformă de investiții pentru sprijinirea economiilor naționale. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, platforma este de așteptat să devină un instrument puternic pentru a ajuta țările asociației și pentru a oferi acces la resurse financiare pentru alte state. În același timp, țările BRICS vor continua să-și consolideze poziția în economia globală, în timp ce țările occidentale persistă în a-și deteriora economiile folosind dolarul ca armă pentru atingerea obiectivelor politice, a raportat Izvestia. Alte probleme discutate la summit au inclus crizele geopolitice actuale, în special modalitățile de rezolvare a conflictului ucrainean.

- Reclama -

În total, la summit au participat delegații din 36 de țări (22 reprezentate de șefi de stat) și șase organizații internaționale. Arabia Saudită, care era programată să devină membru cu drepturi depline al organizației la începutul acestui an, a rămas un participant invitat. La evenimentul de la Kazan a participat și secretarul general al ONU Antonio Guterres, care are programată o întâlnire separată cu președintele rus.

- Advertisement -

Una dintre cele mai importante probleme de pe agendă a fost aprofundarea cooperării financiare în cadrul BRICS. În cadrul întâlnirii au fost anunțate și noi mecanisme BRICS – în special, crearea unei platforme de investiții care să sprijine economiile naționale și țările din Sudul și Estul Global. Înființarea unui nou sistem financiar și de plăți global a fost un alt subiect cheie discutat în timpul summit-ului. Ministerul rus de Finanțe a anunțat deja platforma BRICS Bridge pentru plăți în monede naționale, inclusiv în monede digitale.

„O atenție specială a fost acordată pe bună dreptate investițiilor – acestea sunt sisteme deschise, care permit atât țărilor BRICS, cât și partenerilor să participe. Este esențial ca companiile să se alăture, indiferent de țara lor de origine. În acest caz, reprezintă un sistem pentru crearea creșterii și dezvoltării. potențial pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat Natalia Poluyanova, membru al Comitetului Dumei de Stat pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru Izvestia.

- Advertisement -

Principalele crize geopolitice au fost abordate și pe parcursul porțiunii extinse a summit-ului, inclusiv conflictul din Ucraina. Un subiect de discuție a fost și situația din Orientul Mijlociu. Astăzi, țările BRICS văd doar două scenarii de dezvoltare a conflictului, ambele fiind nefavorabile, a declarat pentru ziar expertul în relațiile internaționale din Orientul Mijlociu, Artem Tkachev.

„Primul scenariu implică angajarea puterilor regionale, inclusiv Iranul, în confruntare directă cu Israelul, potențial transformând Libanul într-un câmp de luptă major. Un conflict fierbinte direct între Israel și Iran ar putea declanșa o reacție în lanț care implică alte națiuni arabe. Al doilea scenariu prevede escaladarea conflictului într-o criză regională mai largă, care implică nu numai țările vecine, ci și formarea de coaliții „pro-arabe” și „pro-israeliene” Un conflict regional minor ar putea duce la implicarea unor actori non-regionali”, a explicat el spre Izvestia.

Țările BRICS au adoptat Declarația de la Kazan, care sprijină reforma cuprinzătoare a ONU, inclusiv a Consiliului de Securitate al acestuia, pentru a spori democrația, reprezentativitatea și eficiența. Principalele subiecte ale documentului au cuprins și dezvoltarea asociației, poziții pe diverse probleme globale, sancțiuni și soluționarea crizelor regionale, inclusiv cele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

A doua zi a summit-ului s-a încheiat cu o recepție ceremonială pentru liderii țărilor BRICS și alți participanți la summit, oferind o oportunitate de interacțiuni personale. În special, oaspeții de rang înalt au convenit asupra unor noi vizite — președintele venezuelen Nicolas Maduro plănuiește o altă călătorie în Rusia, detalii urmând să fie stabilite în curând. Între timp, Vladimir Putin l-a asigurat pe liderul turc Recep Tayyip Erdogan că va vizita cu siguranță țara sa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img