spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizeBRICS, aurul și India

BRICS, aurul și India

-

În mod clar, se pregătește o luptă pentru planurile de a crea o nouă monedă comună pentru reglementări comerciale reciproce între țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Marți, autoritățile indiene au anunțat că nu vor participa la proiectul de creare a unei noi monede BRICS, care ar avea ca efect reducerea utilizării dolarului american în plățile comerciale internaționale. Mingea este acum în terenul Chinei, deși Beijingul nu are nicio obligație să se închine față de linia politică a New Delhi. Indiferent de ce decid oficialii indieni, multe țări din întreaga lume ar dori să-și reducă riscurile de a folosi dolarul american, ceea ce este ilustrat clar de lovitura pe care a primit-o Rusia.

- Reclama -

Ideea de a crea o monedă parțial susținută de aur a dat naștere, de asemenea, la îndoieli. „Orice monedă națională ar trebui să fie susținută de ceva pentru propria stabilitate și chiar convertibilitate. În trecut, acestea erau rezervele de aur și argint; acum, este mai probabil să fie PIB-ul unei țări, adică produsele și serviciile reale produse în țara emitentă. Și dacă volumul monedei emise, așa cum este cazul dolarului, nu este susținut de PIB, atunci există o probabilitate mai mare decât zero ca această monedă să se confrunte cu o criză și depreciere”, a spus Valeria Minchichova, profesor asociat la Departamentul de Economie Globală și Afaceri Internaționale de la Universitatea Financiară din cadrul Guvernului Federației Ruse.

- Advertisement -

Încercările de a lega orice monedă nouă de aur sunt destinate să eșueze, a afirmat Natalya Milchakova, analist principal la Freedom Finance Global. „Dacă acest lucru ar fi fost posibil, atunci dolarul ar fi fost susținut de aur cu mult timp în urmă, așa cum a fost cu sistemul Bretton Woods, sau o altă monedă, de exemplu, euro sau yuanul, ar fi susținut de aur. Cu toate acestea, acest lucru este nerealist, cu atât mai mult în BRICS, unde inflația a fost întotdeauna mult mai mare decât în țările occidentale sau din G7”, a subliniat ea. Potrivit expertului, pentru a implementa o astfel de idee, ar fi necesare volume enorme de rezerve valutare de aur în toate țările participante la proiect.

„În ziua de azi, este pur și simplu imposibil să construiești un nou sistem financiar bazat exclusiv pe aur. Valorificarea întregii piețe a aurului este de doar 12 trilioane de dolari, ceea ce nu este suficient pentru a deservi toate fluxurile financiare din cauza volumului relativ scăzut”, a adăugat Andrei Stolyarov profesor asociat la Departamentul de Infrastructură a Piețelor Financiare de la Școala Superioară de Științe Economice (Universitatea HSE).

- Advertisement -

„Europa de Vest face tranziția către o monedă comună de peste trei decenii și are deja coordonate politici macroeconomice, fiscale și vamale și, cel mai important, un teritoriu comun cu granițe comune. Dar nu numai țările BRICS sunt dispersate pe diferite continente, ele aparțin și unor sisteme economice absolut diferite, cu tradiții, practici de afaceri și restricții legislative diferite”, a subliniat Minchichova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img