Partidul Conservator de guvernământ se prăbușește în sondajele de opinie după amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. După toate probabilitățile țara va trebui să ia parte la alegerile europaramentare de luna viitoare, transmite Radio France Internationale.
Scrutinul euro-parlamentar ar urma să aibă loc pe data de 23 mai, o condiție fără de care Marea Britanie nu poate rămâne în UE dincolo de data de 1 iunie.
La această situație s-a ajuns deoarece Camera Comunelor a parlamentului britanic a respins de trei ori la rând acordul negociat de premierul Theresa May cu UE, iar aceasta a fost nevoită să ceară liderilor europeni de două ori amânarea ieșirii din Uniune.
Ca atare, alegerile din 23 mai devin un test politic foarte important pentru toate partidele din Regatul Unit, în condițiile în care atât politicienii cât și electoratul sunt profund divizate cu privire la Brexit.
Cel mai lovit de aceste diviziuni este Partidul Conservator condus de premierul May, care în două sondaje de opinie și-a văzut intenția de vot prăbușindu-se la 16 – 17%.
Falie în societate
De această prăbușire profită cele două partide pro-Brexit dur, Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) și noul Partid Brexit, condus de fostul lider UKIP, Nigel Farage.
În cele două sondaje, anti-europenii sunt indicați cu intenții de vot 15/14% și respectiv 12/13% și este foarte clar că majoritatea sprijinului pentru cele două partide provine din rândurile sprijinitorilor Partidului Conservator nemulțumiți de faptul că Marea Britanie nu a ieșit din UE pe 29 martie, așa cum era stabilit inițial.
Pe primul loc în sondaje a trecut Partidul Laburist din opoziție, cu intenții de vot de 24 – 29%, dar și aici poziția șovăielnică a liderului său, Jeremy Corbyn, cu privire la convocarea unui al doilea referendum Brexit riscă să ducă la pierderea de voturi în favoarea partidelor anti-Brexit – Partidul Liberal Democrat, Verzii, Partidul Naționalist Scoțian, Partidul Naționalist Galez și Change UK, un partid nou înființat de deputați Laburiști și Conservatori pro-europeni demisionați din partidele lor.
Cum alegerile pentru Parlamentul European au loc pe baza reprezentării proporționale, dacă aceste scoruri din sondaje se transformă în voturi pe 23 mai și apoi în mandate de europarlamentar, efectul pentru premierul May, dar și pentru Corbyn ar putea fi devastator.
Brexit riscă să ducă la o realiniere radicală a spectrului politic britanic, într-o societate divizată în care referendumul din 23 iunie 2016 prin care electoratul s-a pronunțat în favoarea ieșirii din UE nu doar că nu a tranșat această chestiune, dar de fapt a produs o adevărată falie în societatea britanică.