spot_img
22.2 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeBrexitul întărește Polonia, Parisul vorbește de ”un rol-cheie în viitorul Europei”

Brexitul întărește Polonia, Parisul vorbește de ”un rol-cheie în viitorul Europei”

-

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, consideră că Polonia poate juca ‘un rol-cheie în viitorul Europei’, într-un interviu publicat miercuri, la cinci zile după întâlnirea sa de la Varşovia cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.

- Reclama -

Declaraţia ministrului pare să confirme o încălzire a relaţiilor între Polonia şi Franţa, după o perioadă de răcire marcată prin anularea bruscă de către Varşovia a unei importante achiziţii de elicoptere Caracal ale Airbus şi de divergenţe publice în probleme politice.

‘Polonia poate juca un rol-cheie în viitorul Europei, iar Franţa este conştientă de aceasta. Deja ea este unul din actorii principali pe scena europeană’, susţine Le Maire în cotidianul independent Dziennik Gazeta Prawna (DGP).

‘Există divergenţe, este adevărat. Dar noi trebuie să le depăşim şi să ne concentrăm pe întărirea cooperării. Potenţialul este enorm’, a adăugat el.

Relaţiile între Varşovia şi Paris au cunoscut tensiuni de la sosirea la putere în Polonia a conservatorilor partidului Lege şi Justiţie (PiS) în octombrie 2015.

Pe lângă eşuarea contractului privind vânzarea de elicoptere franceze Caracal, euroscepticismul liderilor polonezi, în conflict cu Bruxellesul cu privire la statul de drept, l-a determinat pe preşedintele francez Emmanuel Macron să-i acuze în octombrie trecut – la fel şi pe liderii de la Budapesta – că ‘mint’ cu privire la UE.

Varşovia, la rândul său, a acuzat că Franţa ‘a încălcat legislaţia europeană’, depăşind pragul deficitului public (cu cheltuielile decise după manifestaţiile ‘vestelor galbene’).

Dar în acest an, în contextul Brexit-ului, care întăreşte prin ricoşeu poziţia Poloniei, ţară cu aproape 40 de milioane de locuitori, cu o creştere economică solidă, se aşteaptă ca Macron să efectueze o vizită în Polonia la o dată care rămâne să fie stabilită.

Litigiul asupra contractului privind elicopterele Caracal a fost ‘o mare dezamăgire’ pentru Paris, a recunoscut Le Maire. ‘Dar în politică trebuie să depăşeşti dezamăgirile şi să gândeşti la viitor, şi nu la trecut’, a adăugat ministrul francez al economiei.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...