BREXIT DEVINE REALITATE/ Conservatorii lui Boris Johnson au câștigat detașat anticipatele: MAJORITATE ABSOLUTĂ

0
435

Conservatorii lui Boris Johnson ar fi obținut conform unui exit poll difuzat de Sky News majoritatea absolută la anticipatele din Marea Britanie.

Dacă rezultat indicat din sondaje se adeverește la numărătoara voturilor atunci partidul condus de prim ministrul Boris Johnson va dispune de deputați 368 din cei 650 câți numără Camera Comunelor, față de 318 după scrutinul din 2017, când partidul era condus de Theresa May.

Paritdul Laburist condus de Jeremy Corbyn ar obține potrivit exit poll 191 mandate (232 în 2017).

Premierul Johnson a promis supunerea la vot înainte de Crăciun a acordului Brexit negociat cu UE și ieșirea din Uniune la data de 31 ianuarie 2020.

Corbyn a promis renegocierea acordului Brexit și apoi supunerea sa unui referendum, alternativa fiind rămânerea în UE. 

Camera Comunelor este compusă din 650 de deputați aleși prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur, asemănător cu modul actual de alegere a primarilor din România. 

Acest scrutin favorizează partidul clasat pe primul loc pe plan național, iar premierul Johnson are nevoie de 326 de deputați pentru o majoritate absolută. 

În practică această majoritate poate fi redusă la 322 sau 323, deoarece cei șase sau șapte deputați separatiști de la Sinn Fein nu-și ocupă mandatele, ei nerecunoscând suveranitatea Marii Britanii asupra provinciei Irlanda de Nord.

Dacă Partidul Conservator câștigă o majoritate absolută, atunci premierul Johnson a promis supunerea la vot a acordului negociat cu UE înainte de Crăciun și ieșirea din Uniunea Europeană la data stabilită de 31 ianuarie 2020. 

În cazul când Conservatorii nu obțin o majoritate absolută, atunci există varianta guvernului minoritar, cu sprijin din partea Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care este pro-Brexit.