spot_img
27.4 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăAnalizeBrexit a devenit furtuna perfectă pentru Sinn Féin

Brexit a devenit furtuna perfectă pentru Sinn Féin

-

de Gavan Reilly, comentariu Deutsche Welle

- Reclama -

Ascensiunea formațiunii naţionaliste Sinn Féin i-a surprins chiar și pe liderii săi. Partidul cândva damnat a ajuns cel mai popular din Irlanda, în ciuda faptului că este încă bântuit de trecutul său întunecat.

Scrutinul de sâmbătă din Irlanda este al treilea după grava criză financiară din 2008, iar consecinţele înțelegerii dintre UE și FMI din 2010 continuă să se resimtă. La alegerile din 2011, cel mai puternic partid parlamentar din 1930 până atunci, formațiunea de centru Fianna Fáil pierdea.

Locul acesteia era preluat de partidul de centru dreapta Fine Gael, a cărui politică de austeritate a dus la pierderea alegerilor din 2016, în urma cărora perdanții din scrutinul anterior, Fianna Fáil, reveneau, cu rezultate modeste însă. Votul de atunci s-a soldat cu o premieră în politica iralndeză: un acord de încredere și susținere, în schimbul unor concesii politice, Fianna Fáil renunța la voturile majorității parlamentare și permitea partidului Fine Gael să guverneze cu un mic grup de tehnocrați.

Acordul era gândit să dureze doar doi ani și jumătate, dar a rămas în vigoare aproape patru, în contextul Brexitului. Cauza se poate regăsi și în situația dură de la granița cu Irlanda de Nord.

Brexit, oamenii străzii și criza din sănătate

Dincolo de Brexit, Irlanda se confruntă cu serioase probleme interne. În sectorul imobiliar, grav afectat de criza financiară, prețurile proprietăților și chiriilor au atins noi recorduri, care se regăsesc și în numărul mare de persoane fără locuință (aproape 10.000 de persoane fără adăpost fiind înregistrate în decembrie 2019).

În paralel, sectorul medical din Irlanda este în cădere liberă: tot în decembrie 2019 se înregistra un record de supraaglomerare a unităților medicale, cu enorm de mulți pacienți așteptând pe culoarele unităților de primire urgențe să li se aloce un pat în secțiile de tratament. Zeci de pacienți așteaptă și 24 de ore la urgențe pentru a fi internați.

În acest context, în replică la problemele actuale, națonaliștii de la Sinn Féin câștigă tot mai mulți simpatizanți. Sondajul național de opinie, ale cărui rezultate au fost date publicității la începutul acestei săptămâni, creditează Sinn Féin cu 25%, față de 23% cât ar primi Fianna Fáil și numai 20% care ar reveni formațiunii de guvernământ Fine Gael.

„Celelalte două partide au ruinat totul,” spune un votant întâlnit pe o stradă din Tallaght, una din marile suburbii ale Dublinului. „De ce să nu dăm altcuiva o șansă?”

Premierul Leo Varadkar, înaintea scrutinului din 8 februarie 2020

Premierul Leo Varadkar, înaintea scrutinului din 8 februarie 2020

Într-un fel, nu este tocmai surprinzătoare schimbarea atitudinii electoratului. Sondajele indică în mod constant dorinţa evidentă pentru schimbare și nemulțumirea față de politica guvernului condus de premierul Leo Varadkar. Alegătorii din clasa de mijloc își doresc acum alternative.

Sinn Féin a îmbrățișat cu entuziasm o platformă social liberală, pierzând câțiva suporteri conservatori, dar convingând mult mai mulți prin poziția adoptată față de căsătoria între persoane de același sex și liberalizarea avortului. Ceea ce a transformat partidul într-o variantă mult mai viabilă pentru electoratul de stânga.

O Irlandă unificată?

Brexit a devenit astfel furtuna perfectă pentru Sinn Féin. Nu doar că a împins cele două partide mari într-un conflict extins pe tema căsătoriei între persoane de același sex, dar a și adus mai aproape perspectiva unei Irlande unificate. Electoratul din Irlanda de Nord a ales să rămână în structurile comunitare, la referendumul din 2016, dar acum este în afara UE. Confruntați cu alegerea dintre cele două uniunii, Regatul Unit sau Uniunea Europeană, mulți din locuitorii de la nordul graniței ar alege unificarea cu Irlanda. Iar unificarea este scopul suprem al Sinn Féin. Fiind deja la putere în alianța de la Belfast, partidul a promis să organizeze un referendum pe tema unificării în termen de cinci ani, dacă preia controlul politic la Dublin.

Dar interesul manifestat faţă de o extindere a republiciii nu este atât de evident. „Cum vom plăti pentru asta?” se întreabă un votant în dialogul cu DW. „Sinn Féin promite toate reducerile de taxe acum, dar ce se întâmplă dacă vom reintegra Irlanda de Nord? Anglia plătește miliarde de lire pentru a menține țara în stare de funcționare. Noi nu avem acești bani.”

Moștenire dificilă

Istoria dificilă a Irlandei de Nord rămâne totuși problematică pentru Sinn Féin.  Preluarea conducerii de către Mary Lou McDonald, orginară din Dublin, care l-a înlocuit pe liderul veteran din Belfast, Gerry Adams, în 2018, a îmbunătățit imaginea partidului și i-a înlăturat eticheta de „braţ politic al Armatei Republicane Irlandeze (IRA).”

Alegeri pe insula Inishbofin

Alegeri pe insula Inishbofin

Dar violențele paramilitare n-au căzut pradă uitării, iar votanții mai în vârstă își amintesc foarte bine de sângele vărsat, încât să nu accepte justificările Sinn Féin pentru acțiunile IRA. Celelalte două mari partide istorice au promis, din aceste motive, să îi excludă pe naționaliști din orice fel de coaliție. 

În același timp, partidul este acuzat că își adaptează mesajul în funcție de starea de spirit a publicului. Sinn Féin a declarat inițial că acceptă sprijinul comunitar pentru a proteja interesele Irlandei de Nord după Brexit, dar a respins toate acordurile anterioare cu UE. Acum salută orice firmă străină venită în Irlanda, în trecut acestea fiind impozitate substanţial. A susținut vocal referendumul din 2018 pe tema avortului, dar numai după ce membrii au votat în favoarea schimbării politice de trei ori în ultimii patru ani.

În mod ironic însă, creșterea rapidă a partidului în preferințele electoratului i-a surprins chiar și pe liderii formațiunii, care nu poate trimite în cursă decât 42 de candidați pentru a ocupa cele 160 de fotolii parlamentare. Extinderea sprijinului elecrtoratuluui către celelalte partide de stânga ar putea face imposibilă o coabitare guvernamentală.

Și sistemul de vot special din Irlanda ar putea trimite totuși în legislativul de la Dublin 60 de candidați din partea formațiunii Fianna Fáil, în ciuda unei slabe susțineri în rândul electoratului. 

Indiferent de rezultatele finale, Sinn Féin este pregătit să reformeze dinamica politică din Irlanda și să se se poziționeze ca al treilea mare partid într-un sistem tradițional cu doar două partide. Reprezentarea parlamentară ar putea fi mai mică decâ susținerea lor în rândul populației, dar îndeajuns pentru a-i propulsa intr-o coaliție, în ciuda protestelor partidelor tradiționale.

Indiferent dacă vor ajunge la guvernare sau în opoziție, în 2020, Sinn Féin va schimba fundamental scena politică irlandeză. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...