spot_img
18.7 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăExterneBOMBĂ ÎN DOSARUL LUI SNOWDEN DE LA LONDRA: Legislația antiteroristă britanică este...

BOMBĂ ÎN DOSARUL LUI SNOWDEN DE LA LONDRA: Legislația antiteroristă britanică este incompatibilă cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului

-

Legislația antiteroristă britanică este ‘incompatibilă’ cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au apreciat marți judecătorii britanici într-un dosar legat de dezvăluirile lui Edward Snowden, relatează AFP conform Agerpres.

Curtea de apel din Londra a fost sesizată de David Miranda, partenerul fostului jurnalist de la Guardian Glenn Greenwald, care contestă arestarea sa pe aeroportul londonez Heathrow în 2013.

- Advertisement -

David Miranda a fost arestat pe aeroportul din Londra când se afla în tranzit între Germania și Brazilia, unde locuia împreună cu Glenn Greenwald. El se afla în posesia unor fișiere legate de documentele obținute de fostul consultant al NSA Edward Snowden care dezvăluiau amploarea programelor de supraveghere american și britanic.

El a petrecut nouă ore în detenție și polițiștii i-au confiscat laptopul, telefonul și cardurile de memorie. Avocații brazilianului au acuzat o ‘atingere disproporționată adusă dreptului său la libertate de expresie’.

- Advertisement -

Marți, Curtea de apel din Londra a apreciat că arestarea și detenția lui David Miranda au fost legale. Judecătorul John Dyson a remarcat că poliția are dreptul să confiște materialul în baza legii antiteroriste.

El a adăugat însă că legea în chestiune duce lipsă de claritate în ceea ce privește circumstanțele care permit confiscarea materialului jurnalistic, ceea ce ridică o problemă de incompatibilitate cu articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care definește libertatea de expresie și protecția surselor jurnalistice.

‘Dacă confidențialitatea jurnaliștilor și a surselor lor nu este menținută, ei ar putea să decidă să nu divulge informații de interes public. De aceea confidențialitatea este atât de importantă în acest caz’, a spus judecătorul.

Această decizie ar putea determina parlamentul britanic să reexamineze legea antiteroristă. Imediat aceasta a fost salutată ca ‘o mare victorie’ a presei de Glenn Greenwald și asociația Liberty.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img