BOMBA din scandalul Sky News: CINE MINTE

0
5748

Bomba din dosarul DIICOT Sky News este anunțul procurorilor privind infracțiunile pentru care sunt cercetate persoanele deja audiate: procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Deci nu pentru înselăciune sau pentru că ar fi luat bani de la echipa Sky News, ci pentru contrabandă calificată.

Deocamdată DIICOT nu a lămurit misterul privind contrabanda calificată ceea ce în traducere înseamnă inclusiv trafic.

Deja 2 persoane au fost audiate, iar alte două au fost chemate miercuri seară la DIICOT.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News.

Jurnalistul Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme, a scris, miercuri, pe Twitter, că informaţiile sunt reale, neagă că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că Guvernul este pus în dificultate, transmite news.ro.

„Calmaţi-vă toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate”, a scris Stuart Ramsay pe Twitter, aceasta fiind a doua postare a sa după izbucnirea scandalului provocat de reportajul difuzat de Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România.

Ca şi la prima postare, jurnalişti din România comentează ironic sau critic faptul că el susţine în continuare că reportajul, despre care autorităţile de la Bucureşti afirmă ca este o înscenare, este real.

Acelaşi tratament a avut şi postarea acestuia de luni în care le răspundea aparent celor care îi contestau veridicitatea materialului, spunând că râde pe seama lor şi vorbind despre „proştii care nu înţeleg jurnalismul”.

DIICOT a făcut miercuri percheziţii şi i-a adus la audieri pe presupuşii traficanţi de arme şi pe intermediarul implicaţi în realizarea reportajului difuzat de Sky News, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu spunând că se confirmă că este vorba despre un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care „a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.