spot_img
1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriBOMBA din scandalul Moise Guran

BOMBA din scandalul Moise Guran

-

- Reclama -
Moise Guran spune ca aplicatia lui este conectata la Sistemul National de Avertizare Seismica (SNAS) al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). Parchetul trebuie sa cerceteze aplicatia lui Moise Guran si sa confiste veniturile din vanzarea acesteia, scrie pe facebook avocatul MIHAI VALENTIN NEAGU.
Are cineva cunostinta de vreo licitatie publica, prin care Institutul National pentru Fizica Pamantului pune la dispozitie informatiile de pe serverele proprii, pentru utilizarea in scop comercial de catre agentii economici? întreabă el.
POSTAREA AVOCATULUI MIHAI VALENTIN NEAGU:
Pe la sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 (daca gresesc imi cer scuze), aparuse in lumina reflectoarelor un individ trist, cu vadite probleme psihice, cu veleitati de savant, numit Hancu.
Bine promovat pe OTV, Hancu a creat o isterie nationala anuntand cu pretinsa precizie cand se va produce in Romania un cutremur devastator cu magnitudinea 7 sau 9.
Imediat, din ceata economiei de piata s-a ridicat o firma obscura care a anuntat ca vinde avertizoare seismice care iti pot salva viata in caz de cutremur. Avertizoarele erau fie de tip fix, amplasate pe peretele casei, magazinului sau biroului, fie mobile prin sistemul de radio-paging.
Principalul adversar al ideii de avertizare a fost, aparent paradoxal, tocmai Gheorghe Marmureanu reputatul dar si contestatul director al INFP.
El a explicat ca nicaieri, in lumea civilizata nu sunt incurajate asemenea avertizoare, deoarece pot crea mai multe victime decat cutremurul insusi.
Explicatia era simpla, cel putin raportata la Romania in General si la Bucuresti in special.
Cutremurele din zona Vrancea au viteza de propagare mare. La Focsani ajung instantaneu, la Buzau si Iasi in cateva secunde, iar la Bucuresti ajung in 25-30 de secunde.
O asemenea avertizare creaza in primul rand panica. Nu orice posesor de avertizor se afla intr-un magazin sau un restaurant si are posibilitatea sa iasa imediat afara.
Multi pot fi intr-un Mall. Pot fi la etajul 8 sau 10 al unei cladiri. Pot fi intr-o gara sau in alta zona aglomerata. Timpul este prea scurt pentru a se pune la adapost dar suficient pentru a se crea panica si pentru ca oamenii sa se calce in picioare.
De aceea, sistemul national de avertizare este strict pentru utilizarea autoritatilor si companiilor cu activitate speciala. Astfel de avertizoare sunt amplasate la companiile de gaze, de electricitate, la sediile Inspectoratelor de Politie, ISU, Ambulanta, la Centrala de la Cernavoda, etc.
Scopul este ca unele companii sa opreasca distributia gazului sau a energiei, pentru a preveni incendii, iar autoritatile cu rol de salvare si de interventie in caz de dezastru sa fie deja prevenite si sa intervina rapid dupa seism.
Deci INFP nu a incurajat si nici nu a recomandat o aplicatie de avertizare pentru populatie.
Si de aici intrebarea: minte Moise Guran ca a folosit reteauna INFP, si atunci este un escroc, sau chiar a folosit reteau INFP, o retea nationala, intr-o activitate comerciala aducatoare de profit, si atunci cineva trebuie sa raspunda iar veniturile trebuie confiscate.
Tacerea autoritatilor nu este de bun augur.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img