spot_img
2 C
București
joi, martie 30, 2023
AcasăArmataBOMBA DIN SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA ESTE ÎNTR-UN RAPORT AL SENATULUI SUA: Pretenția...

BOMBA DIN SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA ESTE ÎNTR-UN RAPORT AL SENATULUI SUA: Pretenția părții române a fost o sumă din 7 cifre. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus

-

România şi Lituania au fost găsite vinovate joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de încălcări ale convenţiei care interzice tortura în cazurile lui Al Nashiri şi respectiv Abu Zubaydah, în urma participării celor două ţări la programul închisorilor secrete CIA, anunţă CEDO.

- Reclama -

Într-un raport al Senatului american se vorbeşte de o sumă din 7 cifre dată oficialilor români.

În privința mitei data oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din sapte cifre, scria Washington Post în 2015. Dar de la Washington DC au primit cu un milion de dolari in plus, mai arăta raportul Senatului american.

MITA APARE ȘI ÎNTR-UN RAPORT AL SENATULUI AMERICAN

Un pasaj al raportului Senatului american despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”. Aceasta mentiune, ”Detention Site Black”, apare in privinta Romaniei.

spagacia

”În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.

spagacia2

În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro.

Jurnalistul Ion Cristoiu a dat publicității în noiembrie 2015 stenograme din dosarul Black Cube în care israelienii susțin că ar fi vorbit cu fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, despre banii daţi de americani pentru închisorile secrete din România.

REPRODUCEM FRAGMENTE DIN STENOGRAME FĂRĂ COMENTARII:

dragomir_48328200UDI LEVI: text în ebraică

(Traducerea: Nu te-am auzit, nu ar trebui să scriu? Da, dar eu, aceasta demonstrează de fapt încredere. Ce, nu scriu?)

UDI LEVI: Și unde sunt banii?

DANIEL DRAGOMIR : Acum chestia e că… banii au fost… acum, ei au fost foarte speriați de asta…

DAN ZORELLA: …

DANIEL DRAGOMIR : Nu, deoarece nimănui nu-i pasă de .. milioane de dolari…

UDI LEVI: Da, dar unde sunt banii.

DANIEL DRAGOMIR : Acum… alt reporter.. Nu știu dacă ești familiar cu numele Serumina… CIA, el este…

UDI LEVI: Șeful operațiunii

DANIEL DRAGOMIR : Nu, el este… misiuni speciale

UDI LEVI: Misiune specială, îl știu

DANIEL DRAGOMIR : În Divizia misiuni speciale, el derula…

UDI LEVI: Da, îl știu

DANIEL DRAGOMIR : Ok. Acum… banii și dă-i lui…

DAN ZORELLA: Cui spune?

DANIEL DRAGOMIR : … deoarece ea este cea care a acoperit.

UDI LEVI: Ce acoperire are povestea asta? In media sau ceva asemănător?

DANIEL DRAGOMIR : Nu, mai mult

UDI LEVI: Nimic.

DAN ZORELLA: În media europeană?

DANIEL DRAGOMIR : … Uniunea Europeană a inițiat o comisie care acum este în derulare. Această comisie este comisia pentru Drepturile Omului și… Și ei a trebuit să prezinte un raport în aprilie… această comisie a venit în România într-o vizită oficială în noiembrie anul trecut. El a venit în România… această legătură a venit la șeful senatului și i-a spus: Uite domnule avem câteva întrebări… ați cerut americanilor să declasifice, deoarece celelalte țări au cerut să se declasifice. În al doilea rând, aceasta este o parte a unei investigații interne în România referitor la acest subiect? Nu. De ce? Deoarece… În al doilea rând, datorită rușilor… în media… Acesta este un subiect la care ei sunt foarte foarte…

DAN ZORELLA: Vulnerabili.

DANIEL DRAGOMIR : Da. Unu, deoarece sunt drepturile omului. În al doilea rând, deoarece această parte a României este.. chiar și după 20 de ani.

UDI LEVI: Asta e ceva în care crezi, că dacă găsim o cale să facem o știre mare ne poate ajuta în caz sau ne poate ajuta

DANIEL DRAGOMIR : Asta- i poate distruge pe amândoi.

UDI LEVI: Am o idee grozavă aici.

DANIEL DRAGOMIR : Asta poate … deoarece am un mare avantaj aici… negru și acolo e… avantaj acolo… Deci avem un avantaj acolo.

UDI LEVI: Știi cum să citești și putem arăta sau nu la televizor?

DANIEL DRAGOMIR : Va fi dificil de arătat de arătat la televizor, deoarece este clasificat

UDI LEVI: Ok, înțeleg.

DAN ZORELLA: Sunt alte metode de a o răspândi.

UDI LEVI: Putem găsi căi private.

DANIEL DRAGOMIR : Pentru a ajuta pe cineva să știe cum să o citească.

UDI LEVI: Ok. Asta e un lucru.

DANIEL DRAGOMIR : De ce? Deoarece sunt direct implicat și dacă cineva o citește ei vor spune…

Nu toată suma a fost în cazul Jurnaliștilor din Irak a fost plătită

UDI LEVI: Ok. Asta e o problemă. Grozav, acesta este un început foarte bun.

DANIEL DRAGOMIR :… tipul ( Florian Coldea n. n.) este foarte vulnerabil. Nu știu dacă vă amintiți, în 2005 au fost trei jurnaliști români răpiți în… Eu am fost tipul care m-am dus acolo… 2005, am fost primul care a mers acolo, în anul acela pentru a… îi elibera pe acești oameni. S-a plătit o grămadă de bani. Și o știu

UDI LEVI: Ca să-i elibereze?

DANIEL DRAGOMIR : O știu sigur pentru că eu am fost cele care a luat banii împreună cu altcineva… Nu toată suma a fost plătită. Cea mai mare parte din sumă s-a întors la ambasadă. De la ambasadă banii au dispărut.

UDI LEVI: Care ambasadă? Ambasada română din Irak?

DANIEL DRAGOMIR : Ambasada noastră. Ambasada română din Irak. În Karaga. Acum, ei.. eu deoarece nu mă atingeam de bani în situația aceea așa că iată de ce ei au fost, și acesta de asemenea alt subiect.

UDI LEVI: Ai suspiciunea că a luat banii?

DANIEL DRAGOMIR : Bineînțeles. I-a împărțit cu ceilalți ,dar a luat banii. Acum, informația mea spune asta acum.

UDI LEVI: Și asta e cea de a treia problemă?

DANIEL DRAGOMIR : Nu… când au vrut să-l denunțe acum, într-o lună și jumătate este deoarece au auzit despre asta și ăsta este de fapt motivul pentru care vor să-l elimine.

DAN ZORELLA: Dar nu în tăcere?

DANIEL DRAGOMIR : În tăcere. Aceasta este de asemenea ușor, deoarece avem o grămadă de probe. Referitor la bani, referitor la conversații și persoane ce sunt implicate… conectate cu amândoi subiecții. Dar din nou, vom vedea, doar o idee…

UDI LEVI: Avem metodele noastre.

DANIEL DRAGOMIR : Da

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img