Creșterea veniturilor în guvernarea PSD îi ajută pe români să economisească mai mult și le oferă oportunități de a accesa credite mult mai ușor. Cu veniturile majorate prin politicile implementate de Guvernul Ciolacu, populația este motorul sectorului bancar atât în ceea ce privește depozitele, cât și la volumul creditelor, conform celor mai recente cifre ale BNR.
Datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că valoarea creditelor luate depopulaţie în moneda națională a avut o creștere anuală de 10,6%. În cazul economiilor românilor, depozitele au crescut cu 20,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Creșterea disponibilității românilor pentru împrumuturi, dar și economiile pe care populația le-a făcut în ultimele luni sunt rezultatul programelor PSD implementate de Guvernul Ciolacu, concretizate în avansul economiei și reducerea accentuată a inflației, iar efectele directe au fost creșterea nivelului de trai al românilor. În plus, analiștii financiari susțin că această tendință este de așteptat să se accentueze în perioada următoare.
Creștere de peste 20% a depozitelor populației în Guvernarea Ciolacu
Populația reprezintă locomotiva sectorului bancar și în ceea ce privește economisirea, cu un avans dublu față de segmentul corporate.
Astfel că depozitele au crescut în luna iulie cu 1,3% faţă de luna anterioară, până la 236,125 miliarde de lei şi cu 20,1% (13,9% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Totodată, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au ajuns la 119,913 miliarde de lei, înregistrând un avans de 0,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023.
Mai mult, potrivit datelor BNR, investițiile fără precedent asumate de Guvernul Ciolacu, le-au permis managerilor să-și crească afacerile, dar să și capitalizeze. Drept urmare, depozitele în lei ale firmelor au ajuns în iulie la 177,667 miliarde de lei, iar raportat la luna iulie 2023 au înregistrat o creștere de 10,0% (4,3% în termeni reali).
Românii au disponibilitate să facă împrumuturi datorită creșterii veniturilor sub guvernarea PSD
Datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că valoarea creditelor luate de populaţie în moneda națională au ajuns să aibă la finele lunii iulie 2024 un sold de peste 164 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere anuală de 10,6%. Comparativ, ritmul anual de creştere a creditelor pentru firme în lei a fost în iulie de doar 6,3%, soldul fiind cu 48 de miliarde de lei mai mic (circa 116 miliarde de lei).
Pe lângă creșterea veniturilor pentru români, alt factor de creștere al numărului și valorii creditelor îl reprezintă deciziile Băncii Centrale de a micșora dobânda-cheie, care a ajuns la nivelul de 6,50 la sută pe an, și a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an. Aceste măsuri au dus valorile indicatorului ROBOR la la 5,55%, cea mai mică valoare din 17 mai 2022 până în prezent, conform datelor BNR. Acest lucru înseamnă că românii vor plăti rate mai mici la bănci, dar și, prin reducerea DAE, se vor diminua și sumele achitate la creditele de nevoi personale.
Majorare substanțială a veniturilor românilor sub guvernarea PSD
Salariul mediu se majorează constant și a depășit în fiecare dintre ultimele patru luni valoarea de 1.000 de euro, și este de așteptat să urce în continuare după ce, de la 1 iulie, la inițiativa social-democraților, salariul minim brut a ajuns la valoarea de 3.700 de lei.
Social democrații au implementat și recalcularea pensiilor, pentru prima oară în istoria post decembristă a României, măsură care a dus la creșterea veniturilor pentru peste 82% dintre pensionari, în medie cu 622 de lei. Guvernul Ciolacu pregătește o nouă indexare pentru luna ianuarie de care vor beneficia peste 95% dintre pensionari.