spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeBloomberg: Guvernul american îndeamnă, în mod nepublic, marile bănci să nu refuze...

Bloomberg: Guvernul american îndeamnă, în mod nepublic, marile bănci să nu refuze cooperarea cu „anumite companii strategice rusești”

-

Ministerul de Finanțe și Departamentul de Stat ale SUA îndeamnă, în mod nepublic, marile bănci să nu refuze cooperarea cu „anumite companii strategice rusești”, au declarat surse pentru Bloomberg. Rugămintea se adresează inclusiv băncilor JPMorgan și Citigroup, rugate să nu refuze să furnizeze „servicii de bază” unor companii precum Gazprom, Uralkali și Phosagro, informează cotidianul Kommersant.

Bloomberg atrage atenția asupra faptului că, în septembrie, directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a fost acuzat în timpul unor audieri în Congres, că a folosit portițe pentru a ocoli sancțiunile, în special pentru a face afaceri cu Gazprom. La momentul respectiv, Dimon a declarat: „Urmăm instrucțiunile guvernului american, deoarece ne-a rugat să procedăm ca atare”.

- Reclama -

Potrivit agenției de presă, aceste eforturi ascunse ale administrației Joe Biden au ca scop reducerea impactului negativ al sancțiunilor. Se afirmă că, astfel, autoritățile americane încearcă să evite o „catastrofă economică globală”. În acest sens, Trezoreria și Departamentul de Stat au cerut băncilor americane să continue să ofere unor bănci rusești „servicii de bază”, precum transferuri de bani și conversia în dolari. Potrivit versiunii oficiale a Casei Albe, autoritățile îndeamnă băncile să continue cooperarea cu structurile rusești „ca parte a eforturilor de prevenire a foametei în masă a planetei”.

JPMorgan și Citigroup au refuzat orice comentarii. Ministerul de Finanțe a declarat că a emis anterior recomandări pentru sectorul bancar în care se preciza că sunt permise activități în domeniul ajutorului umanitar, al energiei și al agriculturii.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img