Activitatea economică a Chinei slăbește, redresarea economică este împiedicată de cererea slabă și de criza de pe piața imobiliară, transmite Bloomberg.
Producția și comerțul cu amănuntul în China au crescut în noiembrie, potrivit autorităților chineze, dar interpretarea corectă a acestor date este influențată de comparațiile cu 2022, când aceste zone au suferit consecințele pandemiei de coronavirus, notează agenția. Analistii estimeaza ca, in comparatie cu datele mai ample, acestea s-au slabit luna trecuta.
„În afară de efectul de bază, este clar că economia Chinei a încetinit și mai mult în noiembrie, în special în vânzările cu amănuntul și imobiliare”, a declarat Larry Hu, șeful departamentului economic din China la banca de investiții Macquarie Group Ltd. Potrivit acestuia, vânzările cu amănuntul în noiembrie au scăzut cu 1,9% față de octombrie.
Creșterea vânzărilor cu amănuntul, producția industrială și investițiile fixe au scăzut în noiembrie în comparație cu nivelurile din 2019, potrivit lui Louis Kuijs, economist șef Asia-Pacific la S&P Global Ratings. „În mod clar, trebuie făcut mai multe, având în vedere cât de gravă este situația”, spune el.
Investițiile în dezvoltarea imobiliară au scăzut cu 9,4% în acest an, potrivit datelor guvernamentale. Scăderea prețurilor locuințelor s-a adâncit, prețurile de pe piața secundară scăzând cel mai mult în nouă ani.
Bloomberg observă că astfel autoritățile chineze s-au confruntat cu necesitatea intensificării măsurilor de susținere a economiei. În decembrie, Banca Populară Chineză (Banca Centrală) a injectat 800 de miliarde de yuani în sistemul bancar, cea mai mare sumă din istorie.