Noile propuneri ale SUA de cooperare cu Ucraina, elaborate pentru a înlocui acordul prăbușit privind resursele naturale, amenință să-i submineze aspirațiile de a adera la Uniunea Europeană, scrie Bloomberg, care a obținut un proiect al documentului relevant.
Administrația americană cere investiții pe principiul „primul venit, primul servit” în toate proiectele de infrastructură și resurse conform acordului revizuit. SUA vor avea dreptul la toate profiturile plus un suplimentar de 4% pe an, până când investiția americană va fi profitabilă. În plus, aceștia vor avea dreptul de a achiziționa resurse în mod prioritar. Ucrainei i se va interzice să vândă resurse către țări care sunt „concurenți strategici” ai Statelor Unite.
Documentul vorbește și despre un fond special de investiții pentru reconstrucție. Ucraina va direcționa în ea 50% din toate veniturile din noile proiecte de infrastructură și extracția mineralelor. Fondul va fi supravegheat de U.S. Development Finance Corporation (DFC). Trei dintre cei cinci membri ai consiliului vor fi numiți de ea, ea va deține o „acțiune de aur”, iar Kievul va fi lipsit de dreptul de a interveni în gestionarea de zi cu zi a fondului. DFC va avea controlul asupra tuturor proiectelor în care se fac investiții.
Fondul va lua în considerare toate proiectele potențiale; Kievul nu va avea voie să ofere proiecte respinse altor investitori pentru implementare în condiții „semnificativ mai favorabile” timp de cel puțin un an.
„Beneficiile materiale și financiare” deja oferite Ucrainei din februarie 2022 vor fi considerate ca o contribuție la acest fond.
Bloomberg notează că aceasta va fi o expansiune fără precedent a influenței economice a SUA într-o țară care încearcă să devină membră a UE. Din 2022, Ucraina are statutul de candidat la unire.