Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită ministrului Transporturilor deschiderea unui dialog cu omologul bulgar pentru rezolvarea situaţiei tranzitului pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse.
„Având în vedere semnalele de alarmă trase de operatorii din turism referitoare la afectarea deplasării turiştilor români din cauza demarării lucrărilor de reabilitare a Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse de către partea bulgară, CNIPMMR solicită Ministerului transporturilor iniţierea dialogului cu omologul bulgar în vederea găsirii de soluţii la problema generată de blocarea traficului spre Bulgaria. Atragem atenţia că blocarea tranzitului prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse începând cu data de 9 iulie, în mijlocul sezonului turistic, afectează grav peste un milion de turişti români care călătoresc spre sudul Peninsulei Balcanice”, susţin reprezentanţii CNIPMMR, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Consiliul IMM-urilor susţine poziţia agenţilor economici din turism, organizaţi în cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), privind planificarea lucrărilor de mentenanţă a infrastructurii rutiere în afara sezonului estival după dată de 1 octombrie, pentru a minimiza impactul asupra traficului, turiştilor şi a industriei turismului.
„Mentenanţa şi modernizarea infrastructurii rutiere trebuie efectuate în scopul dezvoltării şi sprijinirii turismului românesc şi nu al creării de probleme turiştilor şi agenţilor economici din turism. Este necesară o mai bună coordonare a lucrărilor de infrastructură cu perioada concediilor, astfel încât turistul român să nu întâmpine disconfort în această perioadă”, a declarat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, citat în comunicat.
ANAT a protestat miercuri faţă de decizia statului bulgar de a efectua lucrări de reabilitare la Podul Giurgiu-Ruse în vârf de sezon estival, blocând peste 1,5 milioane de români care mergeau cu automobilele proprii în Bulgaria, Turcia şi Grecia, dezaprobând totodată şi decizia statului român de a închide drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Sibiu în plin sezon turistic, începând cu 8 iulie, timp de o lună.
Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), autorităţile bulgare au decis să reabiliteze secţiunea de pod care este în administrarea acestora. „Am fost informaţi că, pentru reparaţii, drumarii bulgari vor închide câte o bandă şi se va circula alternativ pe cealaltă bandă”, menţiona miercuri CNAIR într-o postare pe pagina proprie de Facebook.