spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeBiden la Kiev: 500 milioane de dolari și promisiunea unui nou pachet...

Biden la Kiev: 500 milioane de dolari și promisiunea unui nou pachet de sancțiuni anti-ruse

-

Președintele american Joe Biden a efectuat luni prima sa vizită la Kiev în calitate de șef al statului. El s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Vladimir Zelensky, a anunțat alocarea unui alt pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari Ucrainei și a promis un nou pachet de sancțiuni anti-ruse până la sfârșitul săptămânii.

Pe 20 februarie, Ucraina sărbătorește o sărbătoare numită Ziua celor o sută de eroi, care a fost instituită pentru a comemora victimele loviturii de stat din 2014 de la Kiev. Biden și Zelensky au vizitat Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur, unde se află memorialul corespunzător.

Călătoria lui Biden la Kiev nu a fost anunțată. S-a raportat anterior că va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie. Casa Albă a negat planurile ca președintele să viziteze Ucraina.

Luni dimineață, drumurile din centrul Kievului au fost blocate, provocând blocaje în trafic. Au existat, de asemenea, rapoarte că trei avioane de recunoaștere americane se aflau în serviciu peste granița ucraineană-polonă, iar după-amiaza ministrul adjunct de externe ucrainean și fost ambasador la Berlin Andrey Melnik a spus că se așteaptă la sosirea „principalilor parteneri” ai Kievului.

În jurul orei 13.00, ora Moscovei, presa ucraineană a început să posteze videoclipuri care arată un bărbat care seamănă cu Biden. La scurt timp, Zelensky a publicat o fotografie comună cu omologul său american pe canalul său Telegram, iar șeful biroului său, Andrey Yermak, a publicat o fotografie cu asistentul la securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, la Palatul Mariinsky (reședința președintelui ucrainean).

Ziarul Politico, citând o sursă din parlamentul ucrainean, a relatat că vizita a fost pregătită de o săptămână. Potrivit New York Times, Biden a sosit în capitala Ucrainei cu trenul din Polonia.

Ajutoare și sancțiuni

La întâlnirea cu Zelensky, Biden, potrivit Reuters, a anunțat un nou pachet de ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Va fi anunțat oficial marți, 21 februarie.

Pachetul de ajutor va include muniție și sisteme antitanc, inclusiv sisteme Javelin, precum și obuziere și radare. Zelensky a mai menționat că a discutat cu omologul său american despre furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune.

Casa Albă a spus că SUA intenționează să anunțe un nou pachet de sancțiuni anti-ruse în această săptămână. Uniunea Europeană discută, de asemenea, un alt pachet de sancțiuni, care se așteaptă să fie dezvăluit până la sfârșitul săptămânii.

Prima vizită a președintelui SUA în Ucraina

Aceasta a fost prima vizită a lui Biden în Ucraina în calitate de președinte. În calitate de vicepreședinte, a vizitat țara de șase ori: în 2009, 2014 (de trei ori), 2015 și 2017.

Prima vizită a unui președinte american în Ucraina a fost în 1991, când George W. Bush, Sr. a venit în țară. Succesorul său Bill Clinton a vizitat țara de trei ori în calitate de șef al statului (în 1994, 1995 și 2000); George W. Bush a vizitat țara în 2008.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img