spot_img
2.4 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăAnalizeBiden disperat vrea să oprească în forță greva feroviarilor

Biden disperat vrea să oprească în forță greva feroviarilor

-

Preşedintele Joe Biden cere Congresului american să legifereze „fără întârziere” pentru a evita o potenţială grevă majoră a transportului feroviar de marfă, a făcut el cunoscut luni într-un comunicat, în timp ce negocierile între partenerii sociali privind un nou acord de ramură sunt în curs de desfăşurare, notează AFP.

- Reclama -

Liderul de la Casa Albă, care se declară „cu mândrie un susţinător al sindicatelor”, spune că este „reticent” în a folosi o aprobare legislativă în forţă, dar consideră că o grevă a transportului feroviar de marfă „ar dăuna la milioane de persoane şi familii din clasa populară”.

„Vreau să fiu clar: o oprire completă a căilor ferate ne-ar devasta economia”, subliniază Joe Biden care dorea aplicarea unui acord de principiu datând din septembrie încheiat între companiile feroviare şi sindicate, dar pe care membrii acestora din urmă trebuiau să-l ratifice. Cu toate acestea, mai multe din cele 12 organizaţii în cauză nu doresc acest acord încheiat cu dificultate în special din cauza prevederilor legate de concediul medical.

În lipsa aplicării până pe 9 decembrie sau chiar pe 5 decembrie, conform calendarelor diferitelor părţi interesate, prima economie mondială ar putea cunoaşte o grevă susceptibilă să oprească aproape 7.000 de trenuri de marfă şi ar costa mai mult de două miliarde de dolari pe zi, potrivit Asociaţiei americane a căilor ferate.

Deoarece, dacă un singur sindicat ar intra în grevă, celelalte i-ar urma exemplul.

Fiind nevoit să ceară intervenţia Congresului, preşedintele recent octogenar suferă un eşec politic care îi compromite avântul reînnoit după alegerile de la jumătatea mandatului, în contextul în care intenţionează să candideze din nou la preşedinţie în 2024.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img