Biden ar vrea să îl pună șef al Securității Naționale pe un adept al relațiilor de colaborare cu Putin

0
Russian President Vladimir Putin enters ...Russian President Vladimir Putin enters the St. George Hall of the Grand Kremlin Palace in Moscow, on December 12, 2013, to deliver an annual state of the nation address. AFP PHOTO/ POOL/ SERGEI ILNITSKYSERGEI ILNITSKY/AFP/Getty Images

Presa americană comentează ceea ce se zvonește că ar fi intenția președintelui Joe Biden de a-l numi pe Matthew Rojansky, care conduce Institutul Kennan de la Centrul Wilson, în funcția de director în Consiliul pentru Securitate Națională. Comentariile vizeaza ceea ce ar putea spune o astfel de numire in legatura cu politica administratiei fata de Rusia. Pe de o parte, Rojansky este considerat un expert cu autoritate, pe de alta insa el a atras critici din partea unor ucraineni care considera Institutul Kennan ca fiind „un factor de influenta, fara sa-si propuna sa faca asta, al Rusiei”, transmite Radio Europa Liberă.

In 2017, Matthew Rojansky a deplins ceea ce caracteriza drept „paranoia in stilul razboiului rece cu privire la bau-baul Rusia” ca fiind o problema uriasa pentru America, care prezinta un risc de securitate. „Rusia nu o sa dispara, ca rival strategic” – a scris el, continuind: „Coexistenta pasnica ramine un imperativ, indiferent cit de dezagreabil e regimul Putin”.

Ucraineni care au participat la programe ale institutului l-au acuzat pe Matthew Rojansky pentru inlocuirea directorului biroului din Kiev, din ratiuni considerate de ei politice, si invitarea unor persoane apropiate de Putin, intre care presedintele Bancii Alfa, Petr Aven. In procesul intentat fostului sef al camapaniei lui Trump, Paul Manafort, acesta elogiaza un articol al lui Matthew Rojansky, care sfatuieste pe premierul de atunci al Ucrainei, Ianukovici, cum sa cistige credibilitate, eliberind-o pe Iulia Timoșenko, la vremea respectiva inchisa.