spot_img
21 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăAnalizeBerlinul cere iertare Varșoviei: Polonia cere din nou despăgubiri de război

Berlinul cere iertare Varșoviei: Polonia cere din nou despăgubiri de război

-

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut iertare polonezilor pentru atrocităţile suferite de ţara lor în timpul celui de-al doilea război mondial, într-un discurs rostit în capitala poloneză la comemorarea revoltei din Varşovia din 1944, transmite dpa.

- Reclama -

„Am venit aici pentru a onora memoria celor morţi şi în semn de respect faţă de familiile celor morţi şi dispăruţi şi pentru că vreau să cer iertare poporului polonez. Mi-e ruşine de ce au făcut germanii ţării dumneavoastră în numele Germaniei”, a spus Maas.

Germania poartă responsabilitatea acestei orori, a punctat Maas, adăugând că îi este ruşine de faptul că înăbuşirea brutală a insurecţiei „a fost ascunsă prea mult timp după război”.

În anii de după război de multe ori polonezii au fost cei care au întins mâna reconcilierii, a mai remarcat ministrul german de externe, referindu-se la scrisoarea trimisă în 1965 de episcopi polonezi unor episcopi germani, cu mesajul: „Iertăm şi cerem iertare”.

Miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Jacek Czaputowicz, Heiko Maas a declarat că Germania se simte responsabilă din punct de vedere moral pentru al doilea război mondial, menţionând pe de altă parte că problema reparaţiilor pentru Polonia este închisă.

În ce-l priveşte, Jacek Czaputowicz a notat joi, într-un discurs rostit la Muzeul Revoltei din Varşovia, că ţara sa nu poate accepta poziţia Germaniei conform căreia despăgubirile de război sunt în afara discuţiei.

„Pierderile suferite de Polonia şi polonezi nu au fost niciodată compensate de cel care le-a provocat”, a spus şeful diplomaţiei poloneze.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...