spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăExterneBenjamin Netanyahu, nou atac la administrația Obama: Îl acuză pe John Kerry

Benjamin Netanyahu, nou atac la administrația Obama: Îl acuză pe John Kerry

-

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunțat miercuri „discursul părtinitor” împotriva Israelului, pronunțat de secretarul american de stat, John Kerry, transmite AFP conform Agerpres.

„Ca și rezoluția Consiliului de Securitate (…), discursul său din această seară a fost părtinitor împotriva Israelului”, a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

- Advertisement -

„Timp de mai bine de o oră, el a abordat în mod obsesiv coloniile și abia a evocat rădăcina conflictului, și anume opoziția palestiniană la un stat evreu, indiferent de granițele sale”, a adăugat premierul israelian.

Secretarul de stat american, John Kerry, le-a cerut miercuri israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate pe baza granițelor din 1967 — înainte de Războiul de Șase Zile — și a apreciat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, relatează AFP.

- Advertisement -

Într-un discurs privind Orientul Mijlociu, șeful diplomației americane a propus, pentru a se reveni la granițele din 1967, ‘schimburi de teritorii echivalente’ în cadrul unei înțelegeri reciproce. ‘Israelul ar fi atunci recunoscut ca stat evreu’, a adăugat Kerry.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a reafirmat de asemenea că soluția a două state este ‘singura cale posibilă pentru a obține o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni’.

Sâmbătă, într-o primă reacție publică după votul din Consiliul de Securitate al ONU, Benjamin Netanyahu a declarat că rezoluția adoptată vineri de ONU împotriva colonizării israeliene este „părtinitoare și rușinoasă”.

„Decizia care a fost luată este părtinitoare și rușinoasă, dar vom trece peste ea (…) Va lua timp, dar această decizie va fi anulată”, a declarat Benjamin Netanyahu în cursul unei ceremonii transmise de televiziunea israeliană.

El a criticat în special „guvernul Obama” pe care l-a acuzat că a dat „o lovitură rușinoasă împotriva Israelului la Națiunile Unite”.

Benjamin Netanyahu a subliniat că președintele SUA, Barack Obama, a încălcat astfel angajamentul american care data din perioada președinției lui Jimmy Carter de a nu „dicta termenii păcii cu Israelul în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img