Belgia recunoaște că poate fi afectată catastrofal de Brexit

0

Guvernul belgian a avertizat vineri că ”un Brexit dur”, fără un acord privind viitoarele relații comerciale între Regatul Unit și Uniunea Europeană, ar putea avea ”un impact catastrofal” pentru Belgia și ar costa-o pierderea a 42.000 de locuri de muncă, relatează AFP.

Potrivit lui Kris Peeters, ministrul belgian al economiei, dacă UE și Londra nu ajung la un acord pentru martie 2019, și având în vedere că nu s-a convenit ”o colaborare prelungită după Brexit”, ”impactul potențial pentru Belgia ar putea fi catastrofal”.

Într-un comunicat, Peteers a precizat că, fără un acord, ”Marea Britanie nu va mai face parte din uniunea vamală”.

”Conform unor estimări, costurile vamale pentru importurile provenite din Regatul Unit și exporturile către el s-ar ridica la 2,22 miliarde de euro. În această ipoteză, Belgia ar putea pierde 42.000 de locuri de muncă, Regatul Unit — 526.000 și Uniunea Europeană în total — nu mai puțin de 1.200.000 de locuri de muncă”, a afirmat ministrul belgian.

”Un Brexit dur ar avea, de asemenea, consecințe grave pentru portul Zeebrugges”, din nordul Belgiei, a subliniat ministrul.

”Traficul către Regatul Unit reprezintă 45 % din cifra de afaceri a portului, 5.000 de locuri de muncă și o valoare economică de 500 de milioane de euro. În fiecare an, un milion de mașini noi sunt transportate prin Zeebrugges, dinspre și către Regatul Unit”, a mai spus Peeters.

Avertismentul ministrului belgian survine într-un moment în care UE deplânge absența unor ”progrese suficiente” în negocierile de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar, ceea ce împiedică trecerea rapidă la o nouă etapă a discuțiilor consacrate viitoarelor relații comerciale după martie 2019.