spot_img
15.9 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăEconomieBelgia recunoaște că poate fi afectată catastrofal de Brexit

Belgia recunoaște că poate fi afectată catastrofal de Brexit

-

Guvernul belgian a avertizat vineri că ”un Brexit dur”, fără un acord privind viitoarele relații comerciale între Regatul Unit și Uniunea Europeană, ar putea avea ”un impact catastrofal” pentru Belgia și ar costa-o pierderea a 42.000 de locuri de muncă, relatează AFP.

- Reclama -

Potrivit lui Kris Peeters, ministrul belgian al economiei, dacă UE și Londra nu ajung la un acord pentru martie 2019, și având în vedere că nu s-a convenit ”o colaborare prelungită după Brexit”, ”impactul potențial pentru Belgia ar putea fi catastrofal”.

Într-un comunicat, Peteers a precizat că, fără un acord, ”Marea Britanie nu va mai face parte din uniunea vamală”.

”Conform unor estimări, costurile vamale pentru importurile provenite din Regatul Unit și exporturile către el s-ar ridica la 2,22 miliarde de euro. În această ipoteză, Belgia ar putea pierde 42.000 de locuri de muncă, Regatul Unit — 526.000 și Uniunea Europeană în total — nu mai puțin de 1.200.000 de locuri de muncă”, a afirmat ministrul belgian.

”Un Brexit dur ar avea, de asemenea, consecințe grave pentru portul Zeebrugges”, din nordul Belgiei, a subliniat ministrul.

”Traficul către Regatul Unit reprezintă 45 % din cifra de afaceri a portului, 5.000 de locuri de muncă și o valoare economică de 500 de milioane de euro. În fiecare an, un milion de mașini noi sunt transportate prin Zeebrugges, dinspre și către Regatul Unit”, a mai spus Peeters.

Avertismentul ministrului belgian survine într-un moment în care UE deplânge absența unor ”progrese suficiente” în negocierile de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar, ceea ce împiedică trecerea rapidă la o nouă etapă a discuțiilor consacrate viitoarelor relații comerciale după martie 2019.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img