spot_img
1.3 C
București
joi, martie 30, 2023
AcasăArmataBBC: Premierul May vrea un atac urgent în Siria fără aprobarea Parlamentului/...

BBC: Premierul May vrea un atac urgent în Siria fără aprobarea Parlamentului/ Daily Telegraph: Joi noaptea ar putea începe atacul/ Casa Albă: Trump nu a stabilit un program de atac/ Siria: Ne-am pregătit cu Rusia, declarațiile americanilor sunt contradictorii

-

Premierul Marii Britanii, Theresa May, este pregătită să aprobe participarea armatei britanice la un atac al Statelor Unite contra Siriei, afirmă surse guvernamentale de la Londra citate de BBC.

- Reclama -

Potrivit oficialilor citaţi, Theresa May consideră că nu este necesar să ceară aprobarea din partea Parlamentului de la Londra, argumentând că este necesară o ripostă urgentă la atacul chimic din Siria.

Submarinele britanice au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete asupra acestei ţări, iar atacul ar putea începe joi noaptea, afirmă miercuri cotidianul Daily Telegraph, citat de Reuters. Potrivit ziarului, premierul Regatului Unit, Theresa May, nu a luat încă o decizie privind participarea la eventuale lovituri aeriene ca ripostă la folosirea de arme chimice de către regimul de la Damasc, dar doreşte să poată acţiona rapid.

Cu câteva ore înainte, BBC – de asemenea preluată de Reuters – afirma că May ar putea decide implicarea Regatului Unit într-o operaţiune în Siria, alături de Statele Unite, fără a cere aprobarea parlamentului de la Londra. Cabinetul premierului a refuzat să comenteze informaţia, care nu era atribuită niciunei surse.

REACȚIA SUA:

Preşedintele Donald Trump nu a stabilit un program de atac al Statelor Unite împotriva Siriei, după ce regimul de la Damasc a folosit arme chimice împotriva rebelilor, a anunţat miercuri Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei americane, Sarah Sanders, citată de Reuters, a declarat că Trump dispune de mai multe opţiuni în afară de cea militară şi că evaluează reacţia SUA. El consideră Rusia şi Siria răspunzătoare de atacul chimic de sâmbăta trecută, din enclava rebelă Ghouta de est de lângă Damasc, a precizat Sanders.

Miercuri, Trump scrisese în reţeaua Twitter un mesaj adresat Moscovei: „Rusia promite să doboare orice rachete trase asupra Siriei. Fii gata, Rusia, căci vor veni, frumoase, noi şi „inteligente”! Nu ar trebui să fii partenera unui animal care ucide cu gaze, care îşi ucide propriul popor şi se bucură de asta”. Cuvintele „Gas Killing Animal” (animal care ucide cu gaze) se refereau evident la preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, pe care Trump îl numise deja, tot pe Twitter, „Animal Assad”.

REACȚIA SIRIEI:

Guvernul sirian se consultă cu aliaţii privind ameninţarea Statelor Unite cu o acţiune militară şi dispune de mai multe opţiuni, a declarat miercuri Bouthaina Shaaban, consilieră a preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, într-un interviu acordat unei televiziuni libaneze preluate de Reuters.

Consiliera a afirmat la postul al-Mayadeen că guvernul Siriei şi principalul său aliat, Rusia, s-au pregătit după lovitura aeriană israeliană de duminica trecută asupra aeroportului T-4 de lângă Homs.

Occidentul duce un război psihologic după înfrângerea rebelilor din enclava Ghouta de est de lângă Damasc, iar multe declaraţii ale oficialităţilor americane sunt contradictorii, a arătat ea.

Miercuri, preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că rachetele vor lovi Siria. Şi alte state occidentale discută posibile acţiuni militare împotriva regimului de la Damasc, acuzat că a folosit arme chimice împotriva rebelilor din Ghouta.

Shaaban a menţionat că din alianţa care susţine Siria fac parte – pe lângă Rusia – Iranul şi miliţiile libaneze Hezbollah.

„Consultaţiile între aliaţi sunt în curs şi aceştia nu vor permite evoluţiile dorite de Washington”, a susţinut ea. „Regulile de deschidere a ostilităţilor s-au schimbat în favoarea Damascului”, a cărui poziţie în conflict s-a întărit, a adăugat consiliera.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img