spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeBătălia turco-greacă din Mediterana: Israel și Cipru de partea grecilor. MIZA: PETROLUL...

Bătălia turco-greacă din Mediterana: Israel și Cipru de partea grecilor. MIZA: PETROLUL DIN CIPRU ȘI LIBIA

-

Şeful diplomaţiei elene, Nikos Dendias a efectuat duminică un turneu fulger în Mediterana pe fondul tensiunilor create de semnarea acordului maritim între Turcia şi guvernul de la Tripoli, notează AFP.

El s-a deplasat la Benghazi, în estul Libiei, unde s-a întâlnit cu mareşalul Khalifa Haftar, apoi la Cairo şi în Cipru.

În paralel, Atena a anunţat că acordul privind gazoductul EastMed va fi semnat cu Cipru şi Israel la 2 ianuarie.

Turneul ministrului de externe al Greciei şi acest anunţ intervin în contextul în care guvernul libian de uniune naţională (GNA), cu sediul la Tripoli (vest) şi recunoscut de ONU, a semnat la sfârşitul lui noiembrie două acorduri controversate cu Ankara: unul legat de cooperarea militară pe care Turcia ar putea să o ofere GNA şi celălalt cu privire la delimitarea maritimă între cele două ţări.

Ultimul acord a fost condamnat de Atena care consideră că reprezintă o „încălcare a dreptului maritim internaţional şi a drepturilor suverane ale Greciei şi altor ţări”, printre care Cipru şi Egipt.

Nikos Dendias a fost primit duminică de mareşalul Haftar, omul forte din estul Libiei, cu care a discutat despre cele două acorduri „lipsite de orice bază” şi contrare dreptului internaţional, potrivit unui comunicat al Ministerului grec de Externe.

Anterior, el a avut o întrevedere la aeroportul din Benghazi cu doi responsabili ai autorităţilor paralele din estul libian, o putere rivală GNA: şeful acestui guvern, Abdullah Al-Thini, şi ministrul său externe, Abdulhadi Al-Houeij.

Acest guvern nu recunoaşte legitimitatea GNA condus de Fayez al-Sarraj, care se confruntă din aprilie cu ofensiva lansată de mareşalul Haftar asupra capitalei Libiei, Tripoli.

Ministrul de externe al GNA, Mohamad Tahar Siala, a denunţat într-un comunicat întâlnirea avută de Nikos Dendias cu responsabili ai guvernului paralel.

După discuţiile din Libia, ministrul de externe al Greciei a plecat spre Egipt unde s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Sameh Choukri, potrivit unui responsabil al aeroportului din Cairo.

Ulterior, Nikos Dendias a avut o întrevedere cu omologul său cipriot, Nikos Christodoulidis, la Larnaca, potrivit autorităţilor din Cipru

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img