spot_img
18.2 C
București
miercuri, mai 25, 2022
AcasăAnalizeBătălia pentru putere la Moscova: Fost ministru apropiat de premierul Medvedev, arestat....

Bătălia pentru putere la Moscova: Fost ministru apropiat de premierul Medvedev, arestat. Era considerat exponentul aripii liberale

-

Justiţia rusă a plasat miercuri în detenţie provizorie un fost ministru considerat un apropiat al şefului guvernului Dmitri Medvedev şi acuzat de deturnare de fonduri şi de faptul că a profitat de funcţiile sale pentru a forma un „grup criminal”, relatează France Presse și Agerpres.

Potrivit anchetatorilor, Mihail Abîzov, fost ministru fără portofoliu, a deturnat între 2011 şi 2014, cu ajutorul a cinci antreprenori şi responsabili din sectorul energetic, sume depăşind patru miliarde de ruble (aproximativ 55 milioane de euro).

Prezentat unui judecător la Moscova, el a fost plasat în detenţie provizorie pentru două luni, perioada legală în general prelungită în aşteptarea unui eventual proces în lipsa unor noi elemente.

Inculpat pentru formarea unui „grup criminal”, Mihail Abîzov, în vârstă de 46 de ani, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Potrivit mass-media ruse, Abîzov, care locuieşte în Italia şi Statele Unite, a fost arestat în timpul unei operaţiuni a serviciilor de securitate (FSB) ruse în timp ce se afla la Moscova.

Ministru pentru relaţia cu societatea civilă între 2012 şi 2018, el era în 2014 membrul guvernului cu cel mai mare venit – 282 milioane de ruble (5,7 milioane de euro) anual.

El este considerat un apropiat al prim-ministrului Dmitri Medvedev, care l-a numit în post în 2012, şi un membru al aripii „liberale” din interiorul elitei puterii ruse, care de multe ori intră în opoziţie cu clanul rival „siloviki” (poliţie, armată, servicii secrete), a cărui putere a crescut în ultimii ani.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...