Bătălia pentru pește între UE și UK

0
945

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, a afirmat vineri la Saint-Malo (nord-vestul Franţei) că pescuitul va fi o ”prioritate absolută” în cadrul negocierilor privind viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE), relatează AFP conform Agerpres.

„Vom face din aceasta o prioritate absolută (…) Nu vom face compromisuri pe acest subiect”, a declarat Le Drian la inaugurarea unui nou centru de formare al companiei de transport maritim Brittany Ferries.

”Pescuitul nu este un subiect ca celelalte, a fost întotdeauna un subiect politic în Europa”, a spus el, menţionând că negocierile cu ţări precum Norvegia sau Islanda în vederea intrării lor în UE s-au lovit de problema pescuitului.

”În niciun caz, pescuitul nu va putea fi utilizat ca o variabilă de ajustare în negocierile” cu Marea Britanie. ‘‘Regatul Unit este o ţară mare” şi britanicii ”vând peste 70% din peştele lor” pe continentul european. „Nu este doar Franţa în această dezbatere”, a dat asigurări ministrul francez, care a fost însoţit la eveniment de secretarul de stat pentru Afaceri europene, Amélie de Montchalin.

În ceea ce priveşte acest acord cu Londra, Le Drian a insistat asupra ‘‘necesităţii de a avea un acord global pentru care va fi necesar atât timp cât trebuie”. ”(…) Noul acord va trebui să acopere toate domeniile şi desigur pescuitul”, a precizat ministrul francez.

Pescarii din opt state membre ale UE depind foarte mult de apele britanice. Acestea reprezintă 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi, notează AFP.