spot_img
10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizeBătălia pentru Africa

Bătălia pentru Africa

-

Turneul african al secretarului de stat american Antony Blinken, imediat după vizite similare ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov și președintelui francez Emmanuel Macron, deschide o nouă etapă în lupta pentru continent, scrie Nezavisimaya Gazeta.  Deși Blinken încearcă să reconcilieze Republica Democrată Congo și Rwanda, principalul obiectiv al Washingtonului este de a împiedica Rusia și China să câștige o pârghie mai mare în regiune.  Cu toate acestea, strategia generală a Casei Albe de a-și atinge obiectivele nu pare a fi avantajoasă, scrie ziarul.

- Reclama -

„Călătoria lui Blinken a început din Africa de Sud nu întâmplător. Atât Washington, cât și Johannesburg sunt capitalele democrațiilor liberale cu economii de piață și alegeri competitive, în timp ce țările au legături economice puternice. Turneul african se explică atât prin cauze obiective – o creștere a  populația și potențialul continentului – și o șansă de a obține mai multe voturi în ONU și o rivalitate crescândă cu China și Rusia”, a declarat autorul canalului Telegram Zangaro Today, Aleskey Tselunov pentru ziar.

Astfel, strategia Pentagonului presupune extinderea cooperării cu țările continentului având în vedere cooperarea din ce în ce mai mare cu Rusia și China, a adăugat expertul.  Între timp, Tselunov crede că SUA se vor confrunta cu obstacole mult mai mari în lupta pentru influența pe continent cu China decât cu Rusia, din cauza lipsei acesteia din urmă de o fundație industrială pe continent.

„În același timp, strategia SUA și cea europeană, care vizează „tranziția verde” a economiilor africane și protejarea valorilor democratice, nu este întotdeauna susținută pe continent”, a spus expertul.  Acest lucru face în continuare China o alegere mai atractivă, deoarece Beijingul oferă investiții și linii de credit care nu sunt legate de obligații și cerințe politice, a adăugat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img