spot_img
19.5 C
București
luni, august 15, 2022
AcasăAnalizeBasmul gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău

Basmul gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău

-

De Ziua independenței ar fi trebuit să fie lansat oficial gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, despre care se spune că va spori securitatea energetică a țării și va lăsa în trecut amenințările ruse că R. Moldova ar putea îngheța în plină iarnă. Ceremonia despre care a vorbit premierul Ion Chicu și la care ar fi trebuit să participe șeful guvernului de la București, Ludovic Orban, nu a mai avut loc însă, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

ANALIZA RADIO EUROPA LIBERĂ:

Despre finalizarea construcției gazoductului, care a durat sapte ani, a vorbit la începutul lunii premierul român Ludovic Orban. După testări, conducta va mai rămâne însă deșartă deoarece segmentul de pe malul românesc al Prutului nu ar fi suficient de mare în diametru pentru a transporta cantitățile de care are nevoie R. Moldova, afirmă discret unii experți. Dar mai există o altă problemă tehnică, poate mai determinantă, ce nu permite ca gazele de la Iași să ajungă în sistemul gazier de pe partea opusă a Prutului – anume monopolistul Moldova Gaz, companie fiică a Gazprom, deține marea majoritate a rețelei de distribuție către consumatorii din R. Moldova.

De ani de zile Chișinăul promite partenerilor externi, printre care FMI, UE și Comunitatea energetică europeană, să separe această companie, pe componenta de furnizare și distribuție, ce ar face posibilă demonopolizarea reală a pieței gazelor. E o condiție asumată de autoritățile de la Chișinău, dar deocamdată neonorată. Altă întrebare la care nu există un răspuns univoc este următoarea – va dori un operator cu capital rusesc să transporte gaze cumpărate din România în detrimentul celor din Rusia? Legislația ajustată la normele europene privind piața energetică ar urma să rezolve inclusiv această chestiune.

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (pe scurt BERD) a anunțat că a cumpărat 25% din compania de transport de gaze Vestmoldtransgaz, cea care va opera gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. După părerea fostului premier Ion Sturza, tranzacția a fost făcută ca o garanție că proaspăta conducta nu va fi lăsată de izbeliște și va fi umplută cu gaze.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...