spot_img
20 C
București
luni, august 15, 2022
AcasămareVIDEO:Băsescu: Mi-e silă de Coldea, Kovesi și Livia Stanciu ÎNCALCĂ DREPTURILE OMULUI,...

VIDEO:Băsescu: Mi-e silă de Coldea, Kovesi și Livia Stanciu ÎNCALCĂ DREPTURILE OMULUI, PRACTICĂ TORTURA

-

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat luini seară că îi este silă de prim adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, șeful DNA, Laua Codruța Kovesi, și șeful Înaltei Curții, Livia Stanciu. Băsescu a spus că cei trei sunt vinovați pentru situația de azi din justiție.

- Reclama -

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat luni seară la B1 Tv că justiția are încă probleme. Sunt efecte ale Noului Cod Penal și excese ale procurorilor cu arestările, dar nu numai, a spus Băsescu.

El a criticat procurorii că nu își fac datoria ca pe vremuri, când trebuiau să pună și alte elemente în dosar, ca de exemplu lucruri favorabile celui incriminat. Acum scot cătușele și se pune o presiune publică extraordinară, a mai precizat Băsescu. El a spus că pregătirea reținerii se face necinstit, iar ieșirea la tv se făcea în timpul unei emisiuni a unui anumit realizator, a spus Băsescu referindu-se la Sorina Matei.

Isteria în opinia publică au creat-o procurorii care dau din dosare, a spus fostul președinte.

Denunțul a dobândit valoare de probă, nu pentru tipul ăsta de justiție am luptat, a mai spus Băsescu.

El a criticat-o pe Livia Stanciu, președintele ÎCCJ, care a declarat că Înalta Curte e partenerul DNA. Zău? s-a întrebat Băsescu. Partenerul DNA?

Arestările în vederea obținerii drepturilor omului încalcă drepturile omului, demnitatea umană, a spus Băsescu. Ținerea în arest pentru a vorbi înseamnă tortură, a insistat fostul șef al statului.

Aceste lucruri fac rău justiției, se va decredibiliza în timp, a mai spus Băsescu.

Trebuie să existe răspunderea magistraților, a precizat fostul președinte.

Este un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om care a fost reținut și urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci așa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieșea cu cătușele la mâini la emisiunea unui anumit realizator, un element de presiune formidabilă. Se duce la ÎCCJ, dar delațiunile se răspândesc în presă și judecătorul e în fața opiniei publice.  Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare, avocații n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA de caz, Curte de Conturi, SRI, presă, n-are nicio șansă. Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Ori, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat și nu s-a întâmplat până cu două luni înainte de terminarea mandatului meu. Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie. Știți cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituțiilor statului pe el. Am văzut declarația președintei ÎCCj că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supărați, ce șanse mai are omul ăsta? Ce șanse mai are un om care are instituțiile astea pe el și se duce la ÎCCJ știind că președinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio șansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine și spune noi suntem partenerii voștri. Luați 3 delațiuni și băgați-l la beci până recunoaște delațiunile. La Șova, care au distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l știu de când era copil, îi găsești tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obținerii mărturisirii înalcă orice normă a drepturilor omului, a declarat Băsescu.

Văd foarte mulți oameni incorecți în relația cu mine care spun: păi tu i-ai făcut. Fraților, în mandatul meu nu se întâmpla. Năstase, Remeș, Fenechiu, Fenechiu era ministru. Moda arestărilor a început la perioada de terminare a mandatului meu. E și o pasiune a șefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar să își mai ia un mandat. Astfel de abordări nu vor face decât rău justiției pentru că se va decredibiliza în timp (…) Un om ținut în arest în mod abuziv fără probe concrete, este torturat. În codițiile de la arestul de la IGP asta înseamnă tortură. Eu nu voi renunța de dragul de a părea unul care e, domne, e cu justiția orice s-ar întâmpla, justiția trebuie să aplice legea. Ce îți e să îl ții sub supraveghere? (..) Nu discut acum despre cazul Elenei Udrea, ci despre ceea ce mie mi se pare inuman, a continuat fostul președinte.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...