spot_img
29.3 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăAnalizeBăsescu despre protestele din America: Sistemul capitalist și-a atins niște limite

Băsescu despre protestele din America: Sistemul capitalist și-a atins niște limite

-

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat, pentru B1 TV, situația din Statele Unite, acolo unde proteste violente au loc în zeci de orașe după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare, în timpul unei intervenții a Poliției. Fostul președinte a afirmat că, în mod normal, un astfel de incident nefericit nu ar fi stârnit o reacție de o asemenea magnitudine.

- Reclama -

„Este departe de a fi o stare liniștită, dar departe de a fi o stare care să răstoarne ordinea constituțională în SUA. Dar e o stare care trebuie pusă într-un pachet mult mai larg. În ultimii ani, manifestațiile sunt tot mai frecvente și mai largi numeric, iar contestarea este legată în primul rând de sistem. Sigur, incidentul legat de uciderea unui afro-american de către poliție e un eveniment nefericit. Normal, el nu ar fi generat mișcările pe care le vedem în toată țara, dacă lucrurile nu erau mult mai profunde. Iar acest lucru mult mai profund înseamnă sistemul. Sistemul capitalist a ajuns la o limită la care trebuie făcute intervenții de concepte. Viața ne-a arătat că acest sistem a făcut ca 95-96% din avuția lumii să fie concentrată în mâna a 1%. În SUA, efectul acestul 1% înseamnă că dacă rămâi fără serviciu, de-a doua zi ești flământ. SUA nu au sistemele de protecție socială pe care le are UE, statele europene. Deci acolo e un capitalism pur, pe care populația nu-l poate duce din cauza crizelor care au început să fie tot mai dese și tot mai lungi. Și nu sunt crize ale SUA, ci crize de sistem. Sistemul capitalist a atins niște limite, așa cum le-a atins și cel comunist și a pierit. Sistemul capitalist a atins niște limite care impun o nouă filosofie a vieții sau o ameliorarea acestei filosofii, că nu poți să lași societatea fără concurență, fără competență, fără posibilitatea ca cei mai buni să crească, să evolueze. Deci sunt principii capitaliste care nu pot fi abandonate, dar e clar că trebuie făcute niște corecții în zona socială”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Întrebat dacă reacția președintelui Donald Trump la aceste proteste, considerată agresivă de mulți specialiști, este, totuși, una corectă, fostul șef de stat a răspuns: „Cred că a fost o reacție preventivă, adică să nu se întâmpe mai mult de atât. Acum e  clar că poliția făcea față la acest nivel de revoltă populară, dar foarte probabil Trump a mers pe ideea descurajării unei eventuale evoluții a mișcărilor de stradă”.

Băsescu a insistat că avem nevoie de un capitalism umanizat.

„De vreo doi ani sunt oameni care spun că sistemul capitalist și-a atins niște limite care trebuiesc corectate. Deci avem nevoie de un capitalism umanizat. Să nu credeți că Vestele Galbene din Franța au manifestat de dragul de a manifesta. Este tot o răbufnire a neîmplinirilor sistemului. Politicienii trebuie să se gândească la o reevaluare a valorilor, scuzați expresia. Va trebui să vedem în interiorul sistemului capitalist, putem să susținem aceleași valori pe care le-am aplicat până acum?În societatea de azi prima valoare e, scuzați-mă, n-o să găsiți în tratate, supraviețuirea. Într-o societate cu capitalism pur, cum e SUA, dacă ești capabil să lupți cu viața în fiecare zi, supraviețuiești, dacă nu, nu. Nu ai asigurare medicală, rămâi pe trotuar și zaci acolo. Nu ai nu știu ce obligații plătite la fonduri de pensii, să-ți fie de bine, statul nu-ți dă niciun ajutor social. Deci acest capitalism cu valorile lui pure trebuie ameliorat, trebuie să găsim formula ca, având o societate capitalistă care stimulează concurența, să rămână o grijă fundamentală, cea pentru om. Europa nu e în situația SUA, că a rămas într-o zonă politică ce are în vedere viața socială, protejarea vieții oamenilor. Probabil e zona de pe glob în care poți să spui că e socială. Dacă rămâi fără job, nu e ca-n SUA, de a doua zi să nu mai ai ce mânca. Dacă pici pe stradă, nu e ca-n SUA, să te caute întâi în buzunar, să vadă dacă ai asigurare medicală. Deci sunt lucruri care trebuie discutate în interiorul capitalismului. Ce am văzut în Franța, ce vedem în SUA sunt reflecții ale acestei nevoi de reevaluare”, a mai declarat fostul președinte, pentru B1 TV.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...