spot_img
26.6 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizeBăsescu, despre promulgarea legii învățământului în Ucraina: A fost o mare eroare...

Băsescu, despre promulgarea legii învățământului în Ucraina: A fost o mare eroare de acțiune de politică externă

-

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat, marți, modul în care autoritățile române au acționat în privința legii învățământului din Ucraina, apreciind că „a fost o mare eroare de acțiune de politică externă”.

- Reclama -

„A fost o mare eroare de acțiune de politică externă. În primul rând, ambasada noastră de la Kiev n-avea dreptul să nu tragă semnalul: atenție, în Rada Supremă a Ucrainei, s-a reluat discuția despre legea învățământului! Această lege a mai fost votată o dată, în timpul lui Iușcenko. I-am ridicat în cap tot Bruxelles-ul, am vorbit cu el, m-am dus la Kiev și n-a mai promulgat-o. Acum a fost rescoasă din sertar, deci ambasada trebuia să prevină, MAE, să înceapă demersurile”, a declarat Băsescu, la TVR 1.

Întrebat dacă ar fi putut autoritățile române să solicite sprijinul Bruxelles-ului, Băsescu a răspuns: „O, da! Și am văzut intervenția ministrului de externe maghiar la ONU, unde domnul președinte (Klaus Iohannis — n.r.) făcea foarte bine dacă în plen, că știa problema, avertiza. Așa, dânsul a făcut o declarație că s-a întâlnit pe coridor cu Poroșenko. (…) E o bătălie care trebuie dată, pentru că românii din Ucraina nu sunt (…) veniți, diasporă, sunt trăitori acolo, acolo s-au născut. (…) Și în timpul Uniunii Sovietice românii au avut dreptul să învețe în limba română, nu se poate într-o Ucraină care aspiră către Vest”.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat luni o lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de autoritățile din România și din alte țări din regiune care au comunități etnice în această republică ex-sovietică, relatează France Presse.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...