spot_img
11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăAnalizeBăsescu despre cel mai negru vis pentru Iohannis

Băsescu despre cel mai negru vis pentru Iohannis

-

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, că referendumul pe justiţie îi permite lui Klaus Iohannis să se implice maxim în campania electorală, pe teme cerute de stradă şi de partidele de Opoziţie. El a precizat că speră ca şeful statului nu piardă referendumul pentru că ar fi „cel mai negru vis”.

„Trebuie să modifici Constituţia. Ambele întrebări necesită revizuirea Constituţiei. După părerea ma, pe urmă ar trebui să înceapă o bătălie pentru a obţine o majoritate de două treimi ca să se materializeze acest referendum. Altfel, până la materializarea lui cale lungă. Dacă s-ar deschide procesul de revizuire al Constituţiei pentru acest referendum e obligatoriu să îl deschidă şi pe cel cu 30 de parlamentari. Lăsând însă ce se poate întâmpla în viitor, cert e că acest referendum îi permite preşedintelui implicare maximă în campanie electorală, iar referendumul e pe cerinţele stărzii şi a partidelor de Opoziţie. Trebuie multă atenţie însă, că eu am văzut în spaţiul public că toată lumea vorbeşte de 30% prag, trebuie să vină la vot 5,6 milioane la vot, din cele 18 milioane, dar mai e o condiţie de validare 25% din lista electorală tlrebuie să fie voturi valabil exprimate ceea ce înseamn 4.265.000 de voturi, adică o diferenţă de circa 900.000 de voturi. Aici PSD trebuie să spună, şi să presupunem că ei ar undeva în jur de 30% în momentul de faţă, ar mobiliza la referendum circa 1,5 milioane. Dacă instrucţiunile vor fi anulaţi buletinele de vot, ei cred că vor defilia cu zâmbetul pe vot, mergem şi votăm, dar instrucţiunile vor fi puneţi două ştampile pe buletine”, a afirmat Traian Băsescu, joi seară la postul B1 TV.

- Advertisement -

Fostul preşedinte a adăugat că speră ca Iohannis să nu piardă referendumul pentru că altfel PSD va putea da ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere chiar de a doua zi.

„Eu sper să nu îl piardă pentru că ar fi cel mai negru vis. Uitaţi-vă la reversul întrebărilor. Dacă se invalidează, va veni PSD să spună – aţi văzut poporul nu vrea să interziceţi. O dăm mâine, prin OUG, pentru că şi întrebarea cu ordonanţa de urgenţă s-a invalidat. Dacă opţiunea ar fi ca oamenii să meargă la vot atunci să pună ştampila pe da, nu să anuleze. Ar fi bine însă ca referendumul să fie câştigat cu un scor undeva 80 la 20, ca să fie şi simbolic. 83 la 17 am câştigat referendumul”, a completat Băsescu.

- Advertisement -

Klaus Iohannis a semnat joi decretul de organizare a referedumului din 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Întrebările sunt: „1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img