Băsescu: Cei care au aprobat la Ministerul Muncii pregătirea cocalarilor pe lacul Mogoșoaia ar trebui arestați

0
1101

Jurnalistul Sabin Orcan a vorbit în ediția de marți a emisiunii ”Xpress” de pe B1 TV despre Colegiul Nautic Român, o școală privată a milionarilor cu iahturi, ale cărei cursuri pot fi echivalate cu cele ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Șeful acestui așa-zis Colegiu Nautic este unul dintre inițiatorii celebrei vânzări a dreptului de arborare a drapelului românesc, care a ajuns în mâinile unui offshore din Cipru, transmite b1.ro.

Subiectul a fost comentat și de fostul președinte al României Traian Băsescu care susține că cei care au emis brevete pentru ”cocalari pregătiți pe lacul Mogoșoaia” ar trebui arestați imediat.

”Ultima nava pe care eu am comandat-o avea la bord o uzina de gaz inert. Uzina electică a navei era de două ori mai puternică decât termocentrala de la Ovidiu, sistemul de control al atmosferei în tancurile de marfa pentru a preveni explozia navei analiza atmosfera în tancuri și cineva trebuie să o interpreteze. Credeți că un cocalar pregătit pe lacul Mogoșoaia poate opera o asemenea navă? O navă cu lungime de 3-6 metri, computerizată complet. Credeți că un flăcău care primește brevet de pe lacul Mogoșoaia poate opera o asemenea navă? Dacă un singur ofițer scos de pe lacul Mogoșoaia primește brevet de ofițer martim, cel care i l-a dat trebuie arestat imediat. O astfel de navă care are la bordul ei un milion de barili de țiței este un risc gigantic pentru poluare”, a declarat fostul șef al statului.

”Un băiat din ăsta care primește brevet după ce a stat pe lacul Mogoșoaia trebuie să opereze sisteme electronice, radar, radio și de comunicații de pe o astfel de navă. Gândiți-vă că o astfel de navă care are incluse în ea cel puțin vreo șase uzine de pe uscat rămâne în avarie în mijlocul oceanului. Să știți că nu există service nici în Altantic, nici în Pacific. În ocean ce te faci cu unul din ăsta brevet pe lacul Mogoșoaia? Acolo nu vine nici service, nici ingineri de pe uscat, ori scoți nava din avarie, ori acolo rămâi. Niciun armator nu își permite să aibă băieți facuți la fără frecvență. Oamenii de la bord nu pot fi ajutați de nimeni când o instalație e în avarie. Trebuie să ai o capacitate inginerească la bord să rezolve orice fel de probleme. Cum își poate imagina ministerul Muncii că un om pregătit pe lacul Mogoșoaia poate face față la bordul unei astefel de nave?”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul președinte al României este de părere că echivalarea cursurilor unei astfel de instuituții cu cele de la Academia Navală aduce prejudicii credibiltății ofițerilor din Marina Română.

„Ofițerii pregătiți în Academia Navală au bervete recunoscute în toată lumea. Dacă cineva brevetează un băiat din ăsta, va face un deserviciu uriaș credibilității ofițerilor din Marina Română. Orice încercare de a breveta niște băieți din ăștia va deprecia consistent prestigiul pe care învățământul superior de marină românesc îl are în lume. Eu cred că cei care au aprobat prin ordin la ministerul Muncii, indiferent cine au fost, ar trebui arestați și intrebați câtă șpagă au luat, indiferent cine a fost ministru atunci”, a mai spus Traian Băsescu.