Deputat în primul parlament al Moldovei independente, bălţeanul de 77 de ani Ion Mărgineanu, a străbătut într-o lună de zile o distanţă de peste 500 km pe jos până la Alba Iulia cu prilejul Centenarului Marii Uniri. El spune că ar mai parcurge aceeaşi distanţă dacă idealul unirii s-ar îndeplini.

Astăzi a pornit din localitatea Coșlariu unde a fost găzduit de părintele Alin Ghiura. „Mă bucur că domnul Ion Mărgineanu a poposit la mine. Am fost foarte încântat să-l primesc cu drag, să-l cazez pe acest patriot care ne dă lecții de patriotism tuturor celor din România și face pentru noi ca această zi de 1 Decembrie, la 100 de ani, să vibreze în inimile noastre. Suntem mândri că a poposit în satul nostru. Ne rugăm bunului Dumnezeu să-i dea putere, sănătate, să-și ducă la final ceea ce și-a propus să facă. Mulți dintre noi ar trebui să luăm exemplu, să fim cei care să-l luăm ca mentor de patriotism și de devotament față de Patria Mamă – România”, a afirmat părintele pentru Radio Chișinău.

La rândul său, Ion Mărgineanu a spus că se simte foarte bine. „Ca întotdeauna, vârfurile se cuceresc cel mai greu. Ultimii 14 kilometri îmi par că sunt 140 de kilometri. Nu zic că am obosit, pentru că pe traseul acesta nu poți să obosești. Atâta lume, atâta dragoste, atâta bunăvoință care te înaripa, care îți dă în permanență impulsuri mai pozitive, mai multe, mai bune”, a menționat profesorul.

De asemenea, Ion Mărgineanu susține că deși se simte un pic obosit și că i-a dat semnal și inima. „Dar să nu-și facă nimeni probleme că eu nu mor până poimâine. Așa că trăiesc și vă doresc și dumneavoastră să fiți alături de mine măcar cu sufletul, pentru că sufletele dumneavoastră îmi dau impulsuri pozitive și eu le primesc cu bunăvoință”, a precizat deputatul în primul Parlament.

Profesorul a fost întâmpinat cu multă bunăvoință în localitate și a primit cărți din partea autorităților locale. Menționăm că, în drumul spre Alba Iulia, Ion Mărgineanu și cei care-l însoțesc, inclusiv colega noastră, Ina Guțu, au trecut prin satul Galtiu, localitatea în care s-a născut singurul fotograf al Marii Uniri, Samoil Mârza. În centrul localității, la bustul ridicat în memoria acestuia, părintele Alin Ghiura, a povestit cateva detalii biografice.

În vârstă de 77 de ani, Ion Mărgineanu, originar din localitatea Fundurii Vechi, județul Bălți, a pornit la 1 noiembrie pe jos de la Bălți spre Alba Iulia. A predat limba franceză şi limba germană la şcoli şi universităţi din Republica Moldova și a tradus în limba germană cărţi ale scriitorilor Grigore Vieru şi Nicolae Dabija, dar şi lucrări cu caracter economic. Se numără printre cei 278 de deputaţi basarabeni care au semnat la 27 august 1991 Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?