spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeBărbații români din diasporă riscă 7 ani de închisoare dacă nu se...

Bărbații români din diasporă riscă 7 ani de închisoare dacă nu se prezintă la încorporare în maxim 15 zile

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Cele cîteva milioane de români aflați peste hotare vor fi obligați să se prezinte urgent în țară – în maxim 15 zile calendaristice – în cazul în care vor fi solicitați pentru încorporare, prevede noul proiect de lege pentru modificarea legii apărării, aflat în dezbaterea guvernului. Refuzul i-ar transforma automat în penali, riscînd șapte ani de închisoare.

Cetățenii români din diaspora, în UE ori în afara ei, ar putea ajunge în situația să nu se înghesuie doar la urnele de vot și să nu revină în țară doar pentru mitinguri anti-corupție, ci și pentru a îngroșa rîndurile armatei române, în calitate de rezerviști mobilizați. Nici măcar neprimirea înștiințării din partea armatei privind recrutarea nu îi poate salva de la încorporare, pentru că legea prevede că în cazul decretării stărilor excepționale, românii vor fi obligați să contacteze ei înșiși, de urgență, centrele militare din țară pe raza cărora au avut ultimul domiciliu.
O altă prevedere a legii este că limita de 63 de ani pentru încorporare nu e bătută în cuie, ea putînd fi depășită în cazul insuficienței numărului de rezerviști mobilizați.

Proiectul de lege elaborat și dezbătut de guvernul Ciucă, prin care se modifică legea apărării naționale, stipulează că în situații de criză, precum cea de urgență, asediu, mobilizare ori război, cetățenii români din lume sunt obligați să vină urgent în țară, în cazul în care ar fi solicitați, pentru a-și face datoria față de patrie. Aceleași obligații le vor avea și cetățenii străini care au dobîndit cetățenia română.

Ce prevederi apar în noul proiect de lege:

– Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, în sensul prezentei legi, sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani.

– Persoanele care au dobândit, prin adopție sau prin acordare la cerere ori au redobândit cetățenia română, îndeplinesc serviciul militar, în condițiile prezentei legi.

– Cetățenii români, cu domiciliul în România, care au îndeplinit serviciul militar în forțele armate ale statelor membre NATO sau UE se iau în evidența centrelor militare cu gradul militar dobândit.

– Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

– Prin excepție de la alin. (I), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

– Prin excepție de la alin. (1 ), la instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari și rezerviștii din rezerva operațională cu domiciliul în Romania, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei plecați în țări din Europa, respectiv 15 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei plecați în țări din afara Europei.

– Prin notificarea persoanelor menționate la alin: (2) și (3) se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

– Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, precum și persoanele prevăzute la alin. (2) și (3) care nu au putut fi notificate, au obligația ca în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război, precum și a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.

– În situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane ale forțelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decît cetățenii încorporabili, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 7, art. 22 și art. 25-35.

Ce prevede Codul Penal pentru refuzul prezentării la încorporare:

Art. 435.

(1) Neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare în timp de război sau pe durata stării de asediu, în termenul prevăzut în ordinul de chemare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi neprezentarea celui încorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum şi a celui care, executând potrivit legii serviciul alternativ, nu se prezintă în termen la angajator.
(3) Termenele de prezentare prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se prelungesc cu 10 zile, în cazul în care cel chemat se află în străinătate. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img