spot_img
27.4 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeBanditul din UE protejat de la Bruxelles

Banditul din UE protejat de la Bruxelles

-

de Alexander Andreev, comentariu Deutsche Welle

- Reclama -

Bulgarii protestează contra lui Boiko Borisov, care ar dormi cu pistolul pus pe noptieră, lângă lingouri de aur. Controlul exercitat de el asupra societății nu mai trebuie ignorat la Bruxelles.

”Am spus că sunt un om simplu, care nu vorbește limba engleză, de aceea m-am făcut că nu înțeleg, iar apoi i-am păcălit”, afirmă premierul bulgar cu referire la conversațiile sale cu prim-miniștrii din alte țări ale UE, într-o conversație telefonică interceptată ilegal, a cărei autenticitate nu o neagă. Formulările originale utilizate în conversațiile interceptate sunt și mai grosolane, conținând numeroase cuvinte obscene.

Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată, însă toți cei care l-au cunoscut pe Borisov (inclusiv autorul acestor rânduri) recunosc foarte clar nu numai vocea, ci și modelele sale de gândire și atitudinea sa manipulatoare. Or, aceste lucruri devin o problemă tot mai mare. Nu numai pentru Bulgaria, ci și pentru UE. 

Potrivit Transparency International, Bulgaria este de ani buni cea mai coruptă țară din UE. Constatarea este adesea ignorată la Bruxelles cu justificarea: ”Băieții răi” ai UE se află la Varșovia și la Budapesta, în timp ce la Sofia guvernează un european sadea, un partener de încredere. Însă aceasta este mai mult decât o simplă ”iluzie optică”, căci Borisov joacă întotdeauna rolul unui „bun european”, fie că-i vorba despre sancțiunile împotriva Moscovei, criza refugiaților, politica energetică comună, respectarea criteriilor financiare, ba chiar și în criza coronavirus.

Însă în tot acest timp, Borisov a subminat statul de drept în Bulgaria, a transformat economia (și mai presus de toate fondurile UE) într-o autoservire pentru oligarhi dubioși și prieteni loiali de partid, a călcat în picioare libertatea presei prin intermediari (Bulgaria ocupă locul 111 în lista anuală întocmită de ”Reporteri Fără Frontiere „) și a degradat politica democratică la nivelul unui vulgar one-man-show. 

Supunerea totală a politicii, economiei, justiției și presei

Tocmai de aceea, de aproximativ o lună mii de persoane protestează pe străzile Bulgariei. Oamenii pur și simplu s-au săturat. Nu doar de scandalurile de corupție interminabile, în care sunt implicați mai mulți reprezentanți de rang înalt ai partidului de guvernământ GERB, nu doar de fotografiile făcute în secret în dormitorul lui Borisov, care îl arată pe acesta doarmind la cap cu pistolul, lingoul de aur și teancul de bancnote de 500 de euro. Nu doar de modul vulgar în care, în înregistrările apărute în spațiul public, premierul tratează președinți, șefi de parlamente și întreaga populație bulgară.

Mai presus de toate acestea, populația respinge controlul asupra politicii, economiei, justiției și a presei, care în timpul celor trei mandate ale lui Borisov a devenit în mod unul absolut. Trei mandate în care s-a consolidat un stat paralel, cu centre invizibile de putere și o justiție controlată aproape complet de executiv. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că manifestanții din Bulgaria solicită între altele demisia procurorului general Ivan Geșev – pseudo-jurist și vasal al celor puternici, care pune sub semnul întrebării separarea puterilor și percheziționează ilegal biroul președintelui.

Trei femei l-ar putea răsturna pe Borisov

Protestatarii solicită demisia lui Borisov și organizarea de alegeri anticipate. Pentru moment, nimeni nu știe dacă premierul va ceda sau dacă va găsi o formulă de compromis, ori dacă va face o manevră de ieșire din situație care să-i permită să supraviețuiască politic până la alegerile parlamentare la termen din aprilie 2021. Nu este clar nici cum ar putea arăta compoziția parlamentului nou ales. 

Cert este însă că nici UE, nici Partidul Popular European (din care GERB face parte), nici guvernul de la Berlin sau noua procuroare generală a UE, Laura Codruța Köveși, nu mai pot închide ochii la ceea ce se petrece în Bulgaria. Demonstranții din Bulgaria, dar și mai mulți jurnaliști și cunoscători ai acestei țări au solicitat deja un lucru, care se cere repetat: Doamnelor Merkel, von der Leyen și Köveși, nu-l mai țineți în brațe pe Boiko Borisov!

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...