Băncile grecești se redeschid luni

0
270
People line up at an ATM outside a National Bank branch in Athens, Greece early June 27, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras called a referendum on bailout demands from foreign creditors on Saturday, rejecting an "ultimatum" from lenders and putting a deal that could determine Greece's future in Europe to a risky popular vote. REUTERS/Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi GREECE OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN GREECE - RTX1I076

Băncile grecești, închise de pe data de 29 iunie, se redeschid luni, iar restricțiile privind retragerile de numerar și folosirea cardurilor vor fi ușor relaxate, transmite AFP, preluat de Agerpres, citând un anunț al guvernului de la Atena.

Totuși, limita maximă a retragerilor de numerar, stabilită la 60 de euro pe zi, rămâne în vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce băncile în incapacitate de plată. În schimb, grecii vor avea posibilitatea să retragă o singură dată suma săptămânală permisă, de 420 de euro.

Va fi posibilă, de asemenea, folosirea cardurilor pentru efectuarea de plăți în afara Greciei și vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci plecați la studii în străinătate. De asemenea, grecii care pleacă în afara țării pentru îngrijiri medicale vor avea dreptul să scoată din țară 2.000 de euro.

Însă celelalte restricții privind mișcările de capital rămân în vigoare, astfel că nu se vor putea transfera bani în conturi din afara Greciei și nici scoate sume importante din țară.

Deși aceste restricții previn o prăbușire a sistemului bancar, ele sufocă economia Greciei, care, conform publicației Kathimerini, ar fi pierdut deja circa 3 miliarde de euro ca urmare a controlului asupra mișcărilor de capital. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie din Atena, circa 4.500 de containere cu produse sunt blocate în portul capitalei.