Băncile din România revin de profituri de până la 120%

0
30

Băncile mari au raportat pentru T1 2018 creşteri ale profiturilor cuprinse între 25% şi 120% faţă de T1 2017, în timp ce creşterea economică a frânat, scrie Ziarul Financiar. 

Cele mai mari grupuri bancare de pe piaţa locală au reuşit să-şi majoreze profiturile nete în primul trimestru (T1) din 2018, înregistrând creşteri ale câştigurilor cuprinse între 25% şi peste 120% faţă de T1 2017, în timp ce creditarea la nivelul sistemului bancar a făcut un salt de 6%, iar creşterea economică a frânat în T1 la 4%.

BRD-SocGen, Banca Transilvania şi BCR au rămas în T1 2018 pe podium în topul celor mai profitabile bănci de pe piaţa locală, fiind urmate în clasament de Raiffeisen Bank, ING Bank, UniCredit Bank şi CEC Bank, potrivit rezultatelor financiare anunţate până acum.

Câştigurile mari raportate de bănci au fost susţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, cât şi de activitatea operaţională şi creşterea dobânzilor, portofoliile de credite noi fiind în creştere. Marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi veniturile din comisioane au susţinut, de asemenea, profiturile mari raportate de bănci pentru primul trimestru.