spot_img
16.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeBanca Mondială, previziuni proaste pentru România: Creşterea preţurilor la alimente şi energie...

Banca Mondială, previziuni proaste pentru România: Creşterea preţurilor la alimente şi energie şi scăderea veniturilor din remiteri ar putea însemna un proces mai lung de recuperare pentru segmentele vulnerabile ale populaţiei

-

Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economiei României în 2022, cu 2,4 puncte procentuale faţă de previziunile din ianuarie, la 1,9%, avertizând că riscurile de încetinire, legate de războiul din Ucraina şi evoluţia variantelor de Covid-19, sunt ridicate, potrivit unei actualizări a prognozelor economice ale Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, publicată duminică.

Presiunile inflaţioniste semnificative din partea energiei şi a pieţelor alimentare pun în pericol redresarea nascentă, necesitând un act de echilibrare atent din partea BNR.

- Advertisement -

O reducere substanţială a deficitului bugetar în 2022 este improbabilă, având în vedere că guvernul va trebui să sprijine redresarea economică concomitent cu macrostabilizarea economică.

Pe termen mediu, deficitul va urma o traiectorie descendentă, dar este probabil să rămână peste 3% din PIB. Ar trebui acordată o atenţie reînnoită consolidării fiscale pentru a evita o creşterea nesustenabilă a datoriei publice pe termen mediu.

- Advertisement -

Cu toate acestea, creşterea preţurilor la alimente şi energie şi scăderea veniturilor din remiteri ar putea însemna un proces mai lung de recuperare pentru segmentele vulnerabile ale populaţiei în comparaţie cu altele, în următorii ani.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img