Avocatul Poporului dorit de Opoziție, spioni, socrul lui Rareș Bogdan și controversatul Paszkany

0
27

Dat ca sigur pentru funcția de Avocatul Poporului, clujeanul Peter Eckstein Kovacs se poate mândri că este asociat în cadrul firmei care deține Paprika Radio cu spioni, un fost ministru condamnat penal, oamenii de afaceri Peter Pal (Energobit) și Arpad Paszkany sau socrul proaspătului europarlamentar clujean Rareș Bogdan. Peter Eckstein este și fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, scrie Gazeta de Cluj.

CE SUSȚINE GAZETA DE CLUJ;

Peter Eckstein Kovacs face parte din acționariatul firmei PAPRIKA RADIO SRL, unde deține 87 de părți sociale.

Până în 2016, printre acționarii acestei societăți s-a numărat Kerekes Gabor, judecat în dosarul privatizărilor strategice alături de foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.  (…)

Kerekes Gabor, partenerul de afaceri al lui Eckstein, a fost catalogat de DIICOT drept agent de legătură, el stabilind o punte de comunicare cu UDMR.

Până la declanşarea dosarului Privatizărilor Strategice, Kerekes Gabor locuia, conform datelor de identificare de la Registrul Comerţului, în Cluj-Napoca. În anul 2010, când Eurekka Media şi-a schimbat denumirea în SC Paprika Radio TV, asociatul Kerekes Gabor şi-a mutat domiciliul în Germania, în localitatea Berginsch Gladbach.

De aici a fost ridicat de poliţie. (….)

În cadrul firmei Paprika Radio, Peter Eckstein este asociat cu Vasile Vita, patronul afacerii Vitacom și socrul europarlamentarului clujean Rareș Bogdan. Firma Vitacom este una dintre cele mai importante companii din domeniul produselor și accesoriilor electronice. Printre instituțiile care au încheiat contracte cu Vitacom se numără Serviciul de Informații Externe. Gazeta de Cluj a publicat un articol potrivit căruia, prin intermediul unui off-shore din China – Sun Business Limited – Vasile Vita ar fi făcut o evaziune de la plata impozitului pe profit în valoare de câteva milioane de lei pentru perioada de timp cuprinsă între anii 2006 – 2013. Acuzațiile respective vin din partea unui fost angajat din cadrul Vitacom care a și depus o serie de plângeri penale și sesizări la ANAF Cluj. Plângerea lui Biro Endre Mark a ajuns şi la DIICOT Cluj, dar procurorul Radian Kreiszer a spus, în linii mari, că dacă ANAF n-a găsit nimic, el nu mai are ce să facă. În paralel Vita l-a dat în judecată pe Biro și a câștigat o parte dintre procese.

Fost asociat cu Paszkany

Peter Eckstein a mai fost asociat și cu omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, fostul finanțator al clubului de fotbal CFR Cluj. Omul de afaceri și-a vândut acțiunile la Paprika Radio în 2016. O parte dintre acțiunile lui Paszkany au fost cumpărate de Peter Pal, unul dintre fondatorii Energobit, de LÁSZLÓ Attila, senator UDMR, și de alți acționari de la Paprika Radio.

De la Funar la Senat

În perioada 1996-2008 Peter Eckstein-Kovacs a fost senator de Cluj din partea UDMR. Între 2004-2008 a fost președintele Comisiei Juridice a Senatului României. A demisionat din funcție pe 4 martie 2008 în semn de protest față de respingerea ordonanței privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate în forma inițială. În data de 23 iunie 2018 a demisionat din UDMR.

Între 1990-1992 a fost deputat UDMR de Cluj. În perioada 1992-1996 a fost consilier local în municipiul Cluj, în timpul primului mandat de primar al lui Gheorghe Funar.