spot_img
30.7 C
București
duminică, iunie 30, 2024
AcasăAnalizeAvocata Silvia Uscov: “Vila” dlui Truica de la Jilava

Avocata Silvia Uscov: “Vila” dlui Truica de la Jilava

-

de Silvia Uscov, avocat

- Reclama -

Dl Cosmin Dorobantu vine cu dezvăluirea ca dl Remus Truica are condiții mai bune decât alti deținuți, condiții pe care presupun ca le-a făcut din surse proprii.

- Advertisement -

Dl Truica, din câte îmi dau seama, probabil e la regim deschis, ceea ce înseamnă ca oricum sta intr-un loc al penitenciarului diferit de cei care stau la celelalte regimuri.

Cei de la regim deschis stau ca in niște blocuri de obicei, camerele rămân deschise, ies la munca neinsotiti, inclusiv in afara penitenciarului.

- Advertisement -

Diferența fundamentala fata de o persoana in libertate e ca singura ta legătura cu societatea este la munca si drumul de la penitenciar si înapoi. Alte diferențe sunt cele care vizează cum primesti banii din munca prestata plus alte restricții generate de traiul in penitenciar.

Chiar asta este “un trai in penitenciar”.

Si acesta nu este compatibil nici nu a sta la 50 grade doar pentru ca ti se interzice sa investești din surse proprii intr-un aparat de aer conditionat pe care îl donezi penitenciarului (deci va profita si alt deținut după ce pleci tu), nici cu a avea dreptul sa îți zugrăvești camera, sa ai o saltea fără ploșnițe si alte astfel de lucruri.

De ce ne-am dori ca toți deținuții sa aibă condiții inumane numai ca sa nu ii lăsam pe cei care au resurse financiare sa își facă un trai decent? Ca sa le plătim tuturor din banii noștri daune prin intermediul CEDO?

Dar de ce sa nu modernizeze câte un detinut o camera, in loc sa plătim tot noi astfel de lucruri?

Pana la urma deținutul va fi reintegrat in societate, iar in societate nu suntem egali. Suntem egali, teoretic, in fata legii si, practic, nici macar in acest caz. E mai degrabă un ideal decât o abordare practica.

Mai degrabă m-as bucura sa ii văd pe deținuți cum își zugrăvesc camerele, rămânând in sarcina statului (adică din banii noștri) sa intervină cu astfel de cheltuieli doar pentru cei care nu își permit. La fel in cazul dotării camerelor cu frigidere, aparate de încălzire sau de aer conditionat.

Totul in anumite limite, bineînțeles.

Pana la urma unei persoane oricum ii iei un lucru mult mai important: libertatea. Libertatea de a veni sau a pleca cand vrea, de a-si vedea familia si prietenii, de a-si conduce viața așa cum își dorește.

Pe o perioada limitată însă.

Apoi acești oameni revin in societate printre noi.

Da, probabil ca este frustrant pentru un polițist de penitenciar sa vadă un aer conditionat in camera unui deținut, nu si in camera unde sta el. Dar acesta nu este un argument valabil sa ii interzici sa-si pună unul decât dacă am accepta ca ar fi un argument valabil ca judecătorii care se plâng de condițiile materiale proaste din instante sa condamne oameni bogati (sau așa procedează si ei?).

Soluția este in alta parte pentru polițiștii din penitenciare.

Profit de ocazie sa mai ofer o statistica (dacă e greșita, aștept sa fiu corectata).

Conform datelor publicate în mass-media la nivelul anului 2021, „suma zilnică alocată de la buget pentru un deținut este de 232 de lei și aici intră cheltuielile cu personalul care-l păzește, bunurile și serviciile pe care le folosește deținutul precum și investițiile care se fac în sistemul penitenciar. Asta înseamnă un cost total pe an/deținut de aproximativ 84.705 de lei”.

Conform unei statistici publicate de ANP, “la data de 28.02.2023 în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se găseau 23079 persoane (22066 bărbaţi şi 1013 femei).”

Dacă înmulțim numărul de deținuți cu suma zilnică alocată de la buget pentru un deținut, rezultă că zilnic se cheltuie suma de 5.354.328 lei, adică peste 1 mil. EUR.

Dacă înmulțim numărul de deținuți cu suma anuală alocată de la buget pentru un deținut, rezultă că anual se cheltuie suma de 1.954.906.695 lei, adică aproape 391 mil. EUR.

Dacă, in schimb, am face următoarele 2 lucruri, atunci am reduce considerabil aceasta suma cheltuita pentru deținuți si am putea sa o alocam fie condițiilor polițiștilor din penitenciare, unor programe mai bune in penitenciar care sa conducă la reducerea infracționalității etc.:

– sa existe mai multe oportunități de munca (pentru ca o parte din salariu revine ANP)

– sa fie modificate condițiile de recompensare cu zile de ieșire din penitenciar pentru ca deținuții sa își viziteze familiile, in prezent acestea fiind deosebit de restrictive (dacă se duc acasa chiar o zi la fiecare 2 luni si tot e un cost in minus, gândiți-va cum ar fi sa reduci la jumătate costul anual pentru toți deținuții)

Dar, ca in orice domeniu, nu exista o viziune de management strategic pe termen lung, ci doar polițe de plătit pe termen scurt.

Mai adaug din experiența unor deținuți, care afirma ca se refuza renovarea unor spații tocmai de teama unor astfel de articole.

Un deținut a vrut sa schimbe toată biblioteca si sa aducă 5.000 de volume. Un altul a vrut sa doneze saltele pentru tot penitenciarul Rahova. Au fost refuzați.

De asemenea, la Jilava la garaj sunt amenajate 2 camere de 4 si 20 locuri, cazati liberi care lucreaza in exterior, si care au fost date în folosință in iunie 2022, iar lângă garaj este „vila” cu o camera de 4 si una de 16 locuri. La cat probabil sta dl Truica acolo, de la ora 22 la 10, nu este mare lucru dacă poate dormi in niște condiții decente, in cealaltă jumătate de zi el lucrând.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img