de Silvia Uscov, avocat
Decizia CCR de astăzi privind declarațiile de avere ne demonstrează ceva esențial: nu poți construi statul de drept încălcând Constituția. Dreptul la viața privată nu dispare când devii funcționar public/demnitar. Nu esti bun public, ci doar ai o responsabilitate publica.
Argumentul cu “transparenta anticorupției” e fals din start. Avem ANI, avem Parchet – instituții plătite și specializate să verifice aceste lucruri. Când publici totul online, nu combați corupția, ci transformi declarațiile în arme de demonizare politică. Orice adversar poate lua o proprietate din declarație și să construiască un scandal mediatic, indiferent de legalitatea ei.
Cel mai interesant aspect e că aceste prevederi neconstituționale făceau parte din faimosul pachet MCV – “reformele” pe care ni le-a impus Bruxelles-ul pentru a ne demonstra că suntem democrați adevărați. Ironia e că, în numele democrației europene, am încălcat propria Constituție timp de atâția ani. Și nu e singurul caz – multe din măsurile impuse atunci sau în vremurile noastre se vor dovedi la fel de neconstituționale pe măsură ce cineva va avea curajul să le conteste sau CCR va avea “liber” să le declare neconstituționale.
De mulți ani susțin ca publicarea declarațiilor de avere nu este nici constituțională, nici în interes public. Un stat de drept adevărat își respectă legea fundamentală, respectă drepturile omului, nu le sacrifică pentru a fi progresisto-globalist.
P.S. știu ca în spațiul public s-a pus în discuție averea Președintelui Nicușor Dan, dar eu nu voi aplica dublu standard în funcție de persoana, ci același principiu, aceeași măsură față de oricine.