spot_img
14.5 C
București
vineri, noiembrie 8, 2024
AcasăAnalizeAvocata Silvia Uscov: Am sesizat Avocatul Poporului în cazul Elena Udrea

Avocata Silvia Uscov: Am sesizat Avocatul Poporului în cazul Elena Udrea

-

- Reclama -

de Silvia Uscov, avocata

- Reclama -

Am sesizat Avocatul Poporului cu privire la situația dnei Elena Udrea, respectiv faptul că i se refuză acordarea permisiunii de ieșire din penitenciar pentru a petrece timp alături de fiica acesteia, care pe 20 septembrie împlinește 5 ani. Și voi formula plângere și împotriva ANP și MJ.

- Advertisement -

Legea permite acordarea unor recompense pentru condamnați în vederea stimulării unei conduite bune a acestora și pentru reabilitare. Acestea pot fi pachete, vizite, convorbiri on-line, permisiunea de ieșire din penitenciar. Pentru regimul de executare al Elenei Udrea, sunt permise pana la 30 de zile pe an, respectiv 10 zile acordate odată.

Recompensele se acordă pe baza unor credite acumulate pentru diverse activități gospodărești, educative sau moral-religioase. Elena Udrea a participat la oricâte activități a avut posibilitatea: de la cules de mere până la recitat de poezii de Alecsandri și scris caligrafic Imnul României (care, pentru o persoană cu studii superioare, fost avocat, nu știu cum îl ajută în concret la reabilitare…).

- Advertisement -

A strâns mai multe credite decât erau necesare pentru acordarea permisiunii de ieșire din penitenciar și i s-a refuzat acordarea acestei recompense. Pentru că nu sunt foarte multe activități organizate pentru a strânge numărul suficient de credite (o altă problemă nu e doar calitatea activităților, ci și numărul lor insuficient, iar decizia Directorului ANP din 2021 de a solicita și mai multe credite pentru diverse recompense și de a impune și alte reguli, îngreunează și mai mult situația), a preferat să renunțe la acordarea oricărei recompense ca să poată să le cumuleze lunar (există această posibilitate) și să i se acorde când va întruni numărul necesar, dar Comisia a stabilit să îi aloce acele credite pentru alte recompense, reluând de la 0 adunarea lor.

Nu e vorba doar despre Elena Udrea, ci și despre un copil.

În timp ce există instrumente la nivel european (rezoluții ale Parlamentului European) și strategii ale Consiliului European până în 2024, care recomandă statelor să adopte pedepse alternative celor cu închisoarea pentru mamele cu copii de vârstă mică, în timp ce state vest europene au deja legislație care permite părinților ce au în întreținere copii de până în 7 sau 10 ani să execute altfel decât în sistemul penitenciar pedepsele, la noi nici măcar o permisiune de ieșire din penitenciar nu se acordă.

Apoi ne mirăm și facem dezbateri pe gradul mare de recidivă sau pe infracțiunile săvârșite de minori. România este o țară înapoiată din acest punct de vedere, tributară unei gândiri că sancțiunea penală este doar o formă de pedeapsă, nu și o formă de a educa persoana. Educația se face inclusiv față de persoana condamnată care trebuie să menține relații cu familia, cât și cu copiii minori care nu trebuie să se simtă ei înșiși pedepsiți.

Poate interesează pe prea puțini aceste aspecte, dar gândiți-vă că cei condamnați revin peste câțiva ani în societate, indiferent de fapta pe care au comis-o. Poate interesează și mai puțin pentru că celor mai mulți dintre cei aflați în penitenciare le este teamă să povestească deoarece se gândesc că ar putea să existe probleme atunci când ar fi eligibili pentru liberarea condiționată.

Poate totuși vă interesează să vorbim despre bani măcar. Ați făcut un calcul cât costă un deținut pe zi (și apoi gândiți-vă că ar fi diminuat calculul dacă s-ar mai acorda câte o astfel de recompensă cu ieșirea din penitenciar prin rotație)?

Din presă (articol din 2021) am aflat că suma alocată de la buget pentru un deținut pe zi (costul total, adică inclusiv cu paza) era de 232 lei (acum poate fi mai mare).

Conform statisticii ANP pe iulie 2023, aveam 23590 persoane încarcerate.

Înmulțim 23.590 cu 232 lei și ne dă suma de peste 1 mil EUR alocați de la buget PE ZI pentru întreținerea tuturor persoanelor încarcerate. Repet, 1 mil EUR pe zi (vreo 5,5 mil lei)!

Haideți să înmulțim cu 365 zile acum și vă las pe voi să faceți calculul.

Și apoi aud Guvernul cum România vrea să mai construiască penitenciare, adică să mărească aceste costuri, în condițiile în care alte state le desființează.

Toate aceste lucruri la care nu ne gândim pentru că nu ni se par importante, pentru că e vorba despre condamnați, ne costă pe toți. Și nu doar generația noastră, ci și a copiilor voștri.

V-am oferit argumente pe toate palierele, de la morale până la bani. Voi decideți în ce societate vrem să trăim.

P.S. Pentru cei interesați, studiați măcar:

– Rezoluţia Parlamentului European din 13 martie 2008 privind situaţia specială a femeilor în închisoare şi impactul încarcerării părinţilor asupra vieţii sociale şi de familie

– Concluziile Consiliului privind măsuri alternative detenției: utilizarea sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate în domeniul justiției penale (2019/C 422/06)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img