de Elena Radu, avocat
Simularea consultării avocaților din Baroul București sau să ne facem că facem, dar să nu deranjăm politicul.
Ne consulta Baroul București cu privire la ce vrem.
Daca vrem sau nu organizarea unui protest cu privire la oportunitatea adoptării unei forme de protest în eventualitatea în care la nivel politic se va impune plata CASS de către avocați în sistem real, neplafonat
Au postat și ordinea de zi a ședinței Consiliului Baroului București din 28 august 2023, pentru prima dată.
Nspe ani nu s-a putut să ne consulte cu privire la niciun proiect de lege, indiferent dacă viza modificarea legislației profesiei de avocat sau afecta dreptul la apărare sau drepturile avocatului, indiferent dacă viza vreo decizie care se lua în interiorul profesiei.
Dar ce să vezi?
În prag de alegeri (sept 2023) sunt ”băieți buni” și ”fete bune„. Le pasa de ce vrem noi. Ne consulta. E transparență.
În mai 2023 când am cerut completarea ordinii de zi a AGA Baroului București în care să se voteze tocmai asta: transparența (postarea pe site a ordinii de zi a ședințelor, a hotararilor etc), consultarea avocatilor din Baroul București cu privire la orice decizie care se dorește a fi luata de CUNBR sau de Congres, a respins (fără să aibă competență în acest sens) Decanul Ion Dragne cererea de completare a ordinii de zi, că cică e de competența UNBR și trimite solicitarea la UNBR.
Dar la sfârșit de august 2023 se poate, nu mai e de competența UNBR.
Acum se poate. Cum să nu se poată? Nu candidează el, decanul, la funcția de membru al Consiliului Baroului Bucuresti (ca a avut 2 mandate de decan și nu mai poate)? Păi să nu ne arate el ce ”transparent” si cat ii pasa de noi in luna alegerilor? 8 ani de mandat puțin i-a pasat, dar acum nu doarme de grija noastră, că mai vrea un mandat.
Unii dintre consilierii actuali – candidați la funcția de decan, prin martie 2023 cand le spuneam că ei trebuie să își exercite mandatul de reprezentant conform voinței avocaților pe care ii reprezintă și că trebuie să ne consulte, îmi răspundeau că nu trebuie, că ei sunt ”aleși”. Acum se tăvălesc pe jos pentru noi și vor să ne arate că sunt ”transparenți decizional”.
Că doar toți consilierii candidează din nou la un nou mandat de consilier.
Știți întrebarea aia: Ce ați făcut în ultimii 5 ani? În fine, la noi e vorba de vreo 4, 8, 20 ani (că mandatul e de 4 ani, iar unii au avut multe mandate până acum).
Răspuns: nimic! Dar uite că ne facem că facem acum.
Ce bune sunt alegerile! Ar trebui să le avem la 6 luni. Așa în alergarea după un nou mandat vor încerca să facă. Altfel, își aduc aminte de noi în luna alegerilor, după care uită, că sunt ”aleși”.
Dar să vedem cum ne consultă: prin intermediul platformei ifep.ro.
Al cui e acest ifep.ro? Ce sa vezi al Intra Connect SRL. Veșnicul, minunatul extraordinarul consultant tehnic in tot și toate. ”Face” de toate: si chestionare si alegeri si înscrieri in avocatura si dosare electronice obligatorii ale avocaților si tabloul avocaților la nivel național (tot prin intermediul site-ului asta) de vreo 12 ani parca.
Pana in aprilie 2023 habar nu am avut ca ifep.ro e al Intra Connect SRI. Nu scria nicăieri. Cu toate că obligați fiind să ne facem cont pe site ca să votăm, înregistram, etc ”bifam” ca suntem de acord cu termenii si condițiile in care nu scria nimic de Intra Connect SRI. Avocații erau convinși ca e site-ul UNBR.
Prin 2020 am aflat că e domeniul înregistrat pe persoană fizică. Am întrebat oficial UNBR al cui e domeniul. Tăcere!
În 2023, AGA Baroului București din mai se ”ținea” tot pe ifep.ro. Am început iar cu întrebările oficiale la Baroul București, prin martie 2020. Niciun răspuns până în ziua de azi. Dar ce să vezi? Minune! S-a schimbat domeniul de pe persoană fizică pe Intra Connect SRI si a aparut si in termenii si conditiile site-ului.
Așa ca avocatii vor – nu vor, ca sa poata sa isi exercite ”votul” nu au decat să fie de acord cu Intra Connect SRI. Cum a apărut în viața noastră? De ce suntem obligati prin intermediul lui? De ce e desemnat numai el, fără nicio selecție? Habar nu avem.
Consiliul Baroului București ni-l bagă pe gât în continuare, că doar el îl desemnează în tot și toate.
Dar ce să vezi?
Baroul București are site. La Baroul București sunt angajați și IT-isti. Pe site-ul Baroului București este si tabloul avocaților din București. Dar nu se poate să folosim ce are Baroul București pe cheltuiala noastră. Trebuie să fie musai Intra Connect SRI și să ”numere” el și să îl plătim pe el, să avem cheltuieli și cu el, în plus pe lângă cheltuielile pe care le avem cu IT-istii Baroului.
Și-acum să vedem cu privire la ce ne consultă: ”protest în eventualitatea în care la nivel politic se va impune plata CASS de către avocați în sistem real, neplafonat”.
Asta e tot ce ne doare, nu?
Însă așa o fi?
Un consilier actual al Baroului Bucuresti s-a apucat să facă sondaje pe grupurile de avocati. Și ce să vezi?
Avocații voiau protest pentru apărarea avocatului, avocaturii si dreptului la apărare.
Ia sa ne uitam in chestionar pentru ce e ”eventualitatea impunerii plății CASS de către avocați în sistem real, neplafonat”.
Cum să fie consultați toti avocații din Baroul Bucuresti cu privire la apărarea avocatului, avocaturii si dreptului la apărare?
Să își pună el Fenechiu, Dragne și restul consilierilor actuali, aspiranți la noi mandate politicul în cap?
Doamne ferește!
Așa că se fac că consultă avocații pentru prima dată. Însă cu privire la ce vor ei, așa … subțire, nu cu privire la ce vor avocații.
Apărarea avocaturii, avocatului, dreptul la apărare? Ce contează? Alea deranjează politicul și ”politicile publice”. Așa că: liniște! Vă manipulăm noi și ne facem noi că vă consultăm referitor la ”eventualități” de care numai noi vorbim ”reprezentanții avocaților”.
Să vedem cu privire la ce ne mai consultă: protest înainte sau după adoptarea actului normativ?
Dacă întrebarea asta o puneau protestatarii din piață, înțelegeam, că nu au oamenii pregătire juridică. Însă, asemenea întrebări puse de către avocați pentru avocați arată că suntem ori vai de mama noastră, ori manipulați bine.
Cam ce mai poate face un protest după adoptarea unui act normativ? Sunt și eu curioasă să ne spună marii avocați care ne reprezintă.
O formă de protest inclusă în chestionar: ”suspendarea activității serviciilor administrative ale Baroului București, inclusiv a activităților de pregătire a examenului de primire în profesia de avocat”.
Râd și curcile! Protestăm împotriva cui? Noi împotriva noastră? Acolo e decizia care ne remediază problemele, nu?
O fi. Dacă însăși ”aleșii” ne-au pus și opțiunea asta. Că dacă tot nu au făcut nimic nspe mandate, ar am fi cazul să protestăm și împotriva lor.
Protestăm împotriva cui? Noi împotriva tinerilor absolvenți care vor să acceadă în profesie?
Om fi noi oare sănătoși la cap, mă întreb.
Dar, stai că tot în pragul alegerilor curg dezbaterile, conferințele cu tema ”tinerii avocați ce își doresc”, ”avocații ce își doresc”. Vreo 4 ani a fost tăcere. Brusc, cu fețe senine sunt întrebați și ascultați.
Mi s-a făcut silă, sincer.
Așa că doamnelor și domnilor aceștia sunt reprezentanții actuali ai avocaților din Baroul București. Se fac că fac pentru avocați, dar nu care cumva să se facă ceva din ceea ce ar vrea avocații, că deranjăm politicul și stricăm ”numărătoarea” la alegeri.
Poate până acum ați avut treabă, poate nu ați fost atenți cum ”se face”. Aveți acum ocazia să constatați. Manipulare la greu și canalizarea atenției spre ceea ce nu deranjează politicul, dar să se facă că fac ca să îi realegeți.
Să le fie țărâna ușoară avocaturii și dreptului la apărare, dacă 10.000 de avocați activi din Baroul București, tineri sau mai puțin tineri, chiar se lasă păcăliți printr-o astfel de manipulare!
Când veți protesta numai pentru ”eventualități” de majorări de impozite să nu vă mai plângeți că nu aveți clientelă și încasări!
Nici poporul ăsta nu e atât de prost să plătească ”eventualități” de apărare.