spot_img
26.1 C
București
duminică, octombrie 1, 2023
AcasăAnalizeAvocata Elena Radu: Câteva "evenimente" importante care au afectat profesia de avocat...

Avocata Elena Radu: Câteva „evenimente” importante care au afectat profesia de avocat și dreptul la apărare la care UNBR nu a reacționat

-

de Elena Radu, avocat

- Reclama -

Cateva „evenimente” importante care au afectat profesia de avocat si dreptul la aparare la care UNBR nu a reactionat:

De mult timp, avocatii se confrunta cu numeroase probleme in exercitarea profesiei, in multe cauze rolul avocatului fiind redus la o formalitate. Reactia UNBR? Niciuna!

CSM a recomandat in 13 iulie ca judecatorii sa intre numai cu 20/40 dosare pe luna in sedinte = ingradire drept efectiv si eficace de acces la instanta al cetatenilor. Reactia UNBR? Niciuna!

Prin modificarile CPP s-a introdus in iulie 2023 posibilitatea interceptarii de SRI a discutiilor dintre client si avocat privitoare la strategia de aparare si folosirea lor pentru acuzarea penala a avocatului, ca probe clasificate in dosarul penal. Si toate astea daca exista numai „date si informatii” (nu „presupunere rezonabila”) ca se pregateste sau s-a savarsit o infractiune cu pedeapsa de pana la 5 ani sau mai mare de catre avocat. Reactia UNBR? Niciuna!

In dosarele penale, inclusiv cele cu infractiuni de cel putin 5 ani, in care exista probe clasificate (inclusiv inregistrarea convorbirilor dintre client si avocat) vor asigura asistenta si reprezentarea numai avocatii cu ORNISS (sub control SRI). Reactia UNBR? Niciuna!

Decizia CCR 284/2023: interceptarile discutiilor dintre client si avocat din care rezulta numai „date” ca avocatul a savarsit sau pregateste savarsirea infractiuni pot fi folosite in acuzarea avocatului. Reactia UNBR? Niciuna!

UNBR incheie protocoale cu STS, fara sa aduca la cunostinta avocatilor obligatiile reciproce asumate si care sunt regulile care le vor fi aplicabile (sa poata sa verifice daca independenta avocatului si a organelor de conducere este afectata) si sa ii intrebe daca sunt de acord cu un astfel de protocol.

Avocatul „colaborator” al DNA pentru aflarea adevarului = organ de cercetare penala. Increderea cetatenilor in avocat = zero. Reactia UNBR? Chiar presedintele UNBR s-a dus la DNA cu aceasta „tema”!

Suspiciuni de frauda a procesului electoral pentru alegerea organelor de conducere la cel mai mare Barou din tara, Baroul Bucuresti. Reactia UNBR? Niciuna.

La anihilarea drepturilor avocatului, a dreptului la aparare, a dreptului de acces la o instanta, a dreptului la un proces echitabil contribuie chiar membrii organelor de conducere ale profesiei de avocat!

UNBR se face ca face, da comunicate „O zi fara avocat – o zi fara statul de drept”, intr-o zi, candva ….

Suntem 10.000 avocati in Bucuresti.

Suntem 23.000 avocati in tara.

Nu mai putem sa tacem si sa acceptam distrugerea profesiei si a drepturilor fundamentale (pe care am jurat sa le aparam) chiar din interiorul profesiei, de catre reprezentantii nostri.

„Asa sa imi ajute Dumnezeu!”

Am jurat!

Este timpul sa ne respectam juramantul!

Pentru demnitatea, pentru independenta, pentru libertatea noastra, nu mai putem sa acceptam!

Cateva ore din viata noastra trebuie sa ni le alocam si noua, profesiei noastre care ne aduce veniturile sa ne platim cheltuielile zilnice, juramantului pe care l-am depus!

Ajunge bataia de joc la adresa avocatului si dreptului la aparare!

Ajunge bataia de joc fata de accesul la justitie si dreptul la un proces echitabil al cetateanului!

Ajunge distrugerea profesiei chiar din interior!

PS: dar avem scuza, nu?

Pe care au inghitit-o toti si nu mai vor sa analizeze cum ii va afecta: este campanie electorala la Baroul Bucuresti! E doar de campanie!

Ce e de campanie? Lipsa de reactie a UNBR?

V-ati gandit de ce toate astea se intampla in anul electoral al avocatilor?

V-ati gandit cumva ca tocmai de aceea s-au implementat toate cele de mai sus in an electoral? Ca singurul raspuns sa fie: e de campanie?

Oare impactul, efectele celor de mai sus va vor afecta ca avocati? Afecteaza profesia de avocat, libertatea si independenta avocatilor?

Afecteaza dreptul la aparare?

EFECTUL TUTUTOR CELOR DE MAI SUS: CETATEANUL VA FI CAPTIV IN FATA ORICARUI ABUZ!

NU MAI ARE CUI SA SE PLANGA SI NICI CINE SA IL APERE!

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img