VIDEO: AVOCATA ALINEI BICA, REȚINUTĂ DE DNA

0
247

Laura Voicu, avocata fostei șefe DIICOT, Alina Bica, a fost ridicată joi după amiază și dusă la DNA, iar joi seară a fost reținută pentru 24 de ore.

Voicu o reprezinta pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica în ambele dosare în care aceasta a fost trimisă în judecată, respectiv cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP şi cel disjuns dintr-acesta, în care fostul procuror este suspectat, printre altele, de favorizarea lui Ovidiu Tender, în dosarul RAFO-Carom. La sfârşitul lunii ianuarie, în cadrul şedinţei cu uşile închise în care s-a judecat cererea de arestare preventivă a Alinei Bica în cel de-al doilea dosar, fosta şefă DIICOT ar fi făcut unele acuzaţii la adresa adjunctului SRI Florian Coldea, care ar fi intervenit în dosarul lui Tender.

Întrebată atunci în legătură cu faptul că Bica ar fi făcut declaraţii „cutremurătoare” în sală şi că a adus acuze adjunctului de la SRI, Laura Voicu a răspuns: „Dacă adevărul poate fi considerat cutremurător, atunci da, a fost o declaraţie cutremurătoare”.

De asemenea, întrebată dacă Alina Bica ar fi fost ameninţată cu moartea într-un hotel de la malul mării de doi deputaţi PSD, Laura Voicu a spus că această declaraţie a fost făcută de un alt co-inculpat şi a precizat că nu poate da detalii, întrucât se află în faza de urmărire penală.

„Dar există foarte multe ameninţări la adresa doamnei procuror Bica”, a spus Voicu. adăugând că Alina Bica se teme pentru propria viaţă.

Nu neg ca Bica mi-a propus sa ies din dosar pentru ca dansa considera ca sunt expusa. Pentru ca am fost amenintata, mi s-a spus ca apar o cauza pierduta si poate ar fi mai bine sa ma retrag pentru avand in vedere ca eu cresc un copil singura. Stiti cum sunt facute aceste amenintari? Exact cum au fost facute si catre doamna Bica, de nume pe care nu mai vreau sa le pomenesc si la televizor. Sunt facute intr-o asa maniera incat daca te duci si vrei sa faci ceva, nu pari credibil. Si, atunci, ce sa fac? In momentul in care vrei sa te duci sau eu, cel putin, asa vad justitia, si ii indemni pe oamenii care sunt in asemenea situatii, sa se duca in momentul in care au cum sa demonstreze. Pentru ca daca nu ai, oricum nu te crede nimeni. (…) Nu mai merg singura pe strada, mi-am avertizat copilul meu cel mare, care este la scoala, sa nu mai paraseasca incinta scolii, sa nu mai mearga singur”, spunea Voicu acum câteva săptămâni.

COMUNICATUL DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 martie 2015, a inculpatei VOICU LAURA CĂTĂLINA, avocat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizare a făptuitorului și instigare la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.

De asemenea, s-a dispus urmărirea penală față de LEARCIU NICULAE, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.

În ordonanțele de reținere, respectiv de efectuare a urmăririi penale și punere în mișcare a acțiunii penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Avocatul Voicu Laura-Cătălina, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, cunoscând faptul că suspectul Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat pe acesta să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul nr. 189/P/2012, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.
Din dispoziția inculpatei Voicu Laura-Cătălina, Learciu Niculae a exercitat și alte activități ce țin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reținere și arestare preventivă unde a acordat asistență juridică mai multor clienți ai acesteia.
În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, Voicu Laura-Cătălina a creat condițiile necesare pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situația de a proceda la refacerea actelor de urmărire efectuate cu inculpata din dosarul respectiv, lipsită de asistență juridică.
Prin prezentarea lui Learciu Niculae ca avocat, Voicu Laura-Cătălina a urmărit și posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operație nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obținerii lor, cu consecința imposibilității utilizării acestora ca mijloace de probă în cauza nr. 189/P/2012 a DNA. Inculpatei Voicu Laura-Cătălina și suspectului Learciu Niculae li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.

Inculpata VOICU LAURA CĂTĂLINA urmează a fi prezentată, la data de 20 martie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel București.