COMUNICAT AL AVOCATULUI Claudio Falleti în cazul MARIO IORGULESCU
Fiul președintelui Ligii Române de Fotbal, Gino Iorgulescu, este internat în Italia din 2019 și este judecat chiar dacă nu se află în condițiile de a putea fi judecat.
În data de 8.09.19, mașina fiului acestuia, Mario Iorgulescu a intrat în coliziune cu un autovehicul în care se afla un alt băiat, care, din păcate, și-a pierdut viața în accident.
Mario Iorgulescu a supraviețuit în mod miraculos – dar în stare gravă – a fost transportat la Secția de terapie intensivă a Spitalului Elias, dar starea lui de sănătate s-a înrăutățit.
În ciuda faptului că era intubat și inconștient, procurorul de caz, Anghel Alexandru, și poliția judiciară voiau să intre forțat în spital pentru primele declarații și pentru a-l aresta.
După ce a fost stabilizat, acesta a fost transferat în Italia (țara de rezidență din 2008) pentru a primi cele mai bune îngrijiri medicale. De atunci până în prezent, se află internat într-o clinică psihiatrică iar starea de sănătate neuro-psihiatrică a lui Mario a continuat să se agraveze până când a devenit cronic ireversibilă.
Prin intermediul Cooperării Judiciare Europene în Materie Penală, justiția română a schimbat încadrarea juridică din accident din culpă în omor și a emis un mandat european de arestare.
În aproape trei ani, au fost efectuate o serie de evaluări psihiatrice de către experți desemnați de Curtea de Apel din Milano, inclusiv două examene de imagistică nucleară performante ( PET) care au evidențiat afecțiunea lobului frontal iar medicii au evidențiat o stare din ce în ce mai gravă, până la ultima evaluare din luna mai 2022, în care Dr. Marina Verga, expert în psihiatrie judiciară și criminologie desemnat de Curtea de Apel din Milano, a depus în data de 21.05.2022 un raport psihiatric actualizat, formulând următoarele concluzii:
„Mario Gino IORGULESCU prezintă semne persistente și simptome compatibile cu leziunile cerebrale traumatice survenite în septembrie 2019. Semnele și simptomele apar parțial de origine multifactorială, accentuând semnificativ un teren vulnerabil preexistent.
Se confirmă, inclusiv la această evaluare, o condiție deficitară cognitiva ușor medie însoțită̆ de manifestări exclusiv psihiatrice.
Condiția persoanei supuse expertizei este, prin urmare, în acest moment, confirmată caa nefiind în măsură să participe la proces din cauza deficitului capacității de planificare/decizie, judecată și evaluare a consecințelor, însoțite de dificultăți de concentrare şi reţinere de noi informaţii.
Această condiție nu pare, în condițiile cunoştinţelor medicale actuale, să beneficieze de modificări pozitive (sunt prezente aspecte cu prognostic negativ) astfel încât să restabilească condiția de a merge în instanță̆, rezultând prin urmare în prezent ireversibilă, unde menţinerea capacităţilor reziduale ar putea să reprezinte pe termen mediu-scurt cel mai bun rezultat posibil.”
În data de 31.05.2022, după doi ani și jumătate, Curtea de Apel din Milano a pronunțat o hotărâre potrivit căreia s-a decis să nu se dea curs celor doua mandate europene de arestare din cauza incapacității de a fi judecat, ca urmare a stării neuro-psihiatrice ireversibile. Curtea de Apel din Milano, sentința nr. 38/22 – proc. nr. 35/2020 MAE – președinte, judecător NOVA, consilieri, judecător BARBARA și judecător Arnaldi).
În plus, INPS a recunoscut lui Iorgulescu o invaliditate civilă de 100%, iar Tribunalul l-a numit drept tutore pe tatăl acestuia, Gino Iorgulescu, pe o perioadă nedeterminată, fapt atestat inclusiv de un alt Tribunal din Romania, recunoscând astfel documentele medicale pe baza cărora s-a făcut numirea.
Acest lucru a fost anunțat de avocatul Claudio Falleti, de la Biroul de avocatură Falleti & Partners, căruia președintele Iorgulescu i-a încredințat problema delicată a fiului său, care a declarat pentru ANSA: „Justiția română – în special procurorul ce se ocupă de procesul Iorgulescu, deși a activat toate instrumentele de cooperare judiciară în materie penală și în ciuda probelor clinice grave, nu numai că a continuat să insiste asupra mandatu lui de arestare respins de justiția italiană – deși cunoștea incapacitatea inculpatului – dar în timpul diferitelor audieri nu a admis niciodată rapoartele de expertiză italiene ca dovadă a stării de sănătate, a refuzat întotdeauna să ceară propria sa comisie rogatorie, ironizând munca efectuată de experții numiți de Curtea de Apel din Milano, ca și cum ar fi lăsat să se înțeleagă printre rânduri că activitatea medicală efectuată a fost aproape inventată pentru a evita procesul.
Mario Iorgulescu se află, din păcate, într-o stare clinică ireversibilă, nu poate fi judecat, dar în România dorința de justiție este mai puternică, deoarece este fiul lui Gino Iorgulescu, fost fundaș al lui Inter, campion internațional de fotbal și președintele Ligii Române de Fotbal de 15 ani.
Aceasta insistență dă foarte mult de gândit, ca un rol – cel al lui Gino Iorgulescu – care îi deranjează pe mulți în România, o persoană corectă și inatacabilă din punct de vedere judiciar.
Ceea ce s-a întâmplat în accident întristează pe toată lumea, pentru că un alt tânăr și-a pierdut viața, iar în condiții de normalitate, continuă Falleti, este corect și legal să se desfășoare urmărirea penală pentru a clarifica faptele și a atribui responsabilități, chiar dacă multe aspecte ale acestui proces nu se potrivesc, de la desfășurarea lui în ciuda unei persoane aflate în incapacitate de a fi judecată, până la omisiunea voluntară de a obține probe.
În cazul lui Mario, însă, asistăm la o perseverență judiciară care nu se oprește nici măcar în fața unei incapacități constatate, dovedite și ireversibile, în fața unei invalidități civile de 100%. Cel mai probabil, fiul este atacat pentru a-l destabiliza pe tată.
Problemele de sănătate ale lui Mario erau cunoscute de familie încă dinainte de accident, dar, în mod evident, din motive de confidențialitate, nu erau cunoscute publicului, probleme care s-au agravat datorita traumatismelor survenite în urma accidentului.
Orice persoană este egală în fața legii și are dreptul, fără nicio discriminare, la o protecție egală din partea legii, prevede articolul 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, principiu care, din păcate, este aplicat astăzi în mod discreționar.
Presa românească și procurorul sunt împotriva lui Mario Iorgulescu și a tatălui său – președintele Gino Iorgulescu – denaturând în mod deliberat realitatea faptelor și starea reală de sănătate, prezentându-l pe clientul meu ca pe un fugar care vrea să se sustragă justiției, acuzându-l și demonizându-l.
Este corect să fie stabilită răspunderea penală în cadrul unui proces echitabil, iar persoana acuzată să răspundă la acuzații și să se apere. Toate acestea când există condiții pentru a celebra un proces (sic!) ca să cităm din procurorul de caz, Anghel Alexandru.
În acest caz, procesul s-a desfășurat indiferent de incapacitatea unei persoane de a înțelege și de capacitatea de a fi judecat, situație constatată de Curtea de Apel din Milano după o muncă atentă și minuțioasă.
La data de 8 februarie 2023 va avea loc ultima audiere condusă de o judecătoare, Manuela Orzata, care a comis o serie de abuzuri și căreia, deși i s-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu, aceasta nu a fost recuzată și nici a considerat să se abțină și, având în vedere desfășurarea procesului, vom asista, cu siguranță, la o condamnare exemplară a unei persoane incapabile de a fi judecată.
Vom depune, cu siguranță, un recurs, dar mai presus de toate vom face apel la instanțele europene superioare, astfel încât cuvântul „DREPT” să își recapete sensul real.
Între timp, solicităm presei să facă lumină asupra situației de arbitrar și de nerespectare a drepturilor omului a unui tânăr bolnav neuro-psihiatric, astfel încât mass-media din România să nu continue să-l numească pe Mario Iorgulescu fugar de justiție în țara noastră, ci să relateze realitatea faptelor, un bolnav ireversibil judecat ca atare de autoritățile romane in aceste circumstante.